Budi dio naše mreže
Izbornik

SISAČKA BISKUPIJA Župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku

Sisak (IKA)

Župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku teško je oštećena u razornom potresu 29. prosinca 2020. Donosimo podatke o njezinoj povijesti i trenutnom stanju.

POVIJEST

Ne zna se kada je sagrađena prva crkvica ili kapela na mjestu crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na Viktorovcu. Međutim, pouzdano se zna da je u 16. stoljeću ondje postojalo crkveno zdanje. Naime, kada je kršćanska vojska kod Siska izvojevala prvu veliku kopnenu pobjedu protiv Osmanlija, ta je vijest odjeknula po cijeloj Europi. U spomen na taj slavni boj, diljem Starog kontinenta nastali su mnogi grafički prikazi Sisačke bitke. Na njima je na brežuljku nasuprot sisačkoj tvrđi, s druge strane Kupe – u Prečkom, malom oznakom obilježeno crkveno zdanje uz koju piše Sancta Maria.

Povjesničari predmnijevaju da je na tom prostoru osmanlijski vojskovođa Hasan-paša Predojević imao tabor odakle je napadao utvrdu prije odlučujuće bitke. Nisu sigurni je li crkva postojala i prije tog doba ili je sagrađena naknadno. Kako još nisu provedena nikakva arheološka istraživanja, o tomu se zasad može samo nagađati.

U 18. st. na mjestu današnje crkve postojala je drvena kapela Svete Marije. Godine 1875. blagoslovljen je kamen temeljac i gradilište za novu kapelu. Na blagdan Velike Gospe 1876. dovršena kapela je blagoslovljena i u njoj je proslavljena prva sveta misa. Tijekom vremena mijenjan joj je oblik. Bila je to lijepa kvadratična crkva s upisanom apsidom tj. svetištem i zvonikom iznad zapadnog pročelja.

Do 1961. kapela je bila je u sastavu sisačke Župe Uzvišenja Svetoga Križa. Te godine došlo je do dugo željkovanog osnivanja Župe Pohoda Blažene Djevice Marije. Zagrebački nadbiskup Franjo Šeper postavio je za prvog upravitelja novoosnovane župe dotadašnjeg sisačkog kapelana Vladimira Stankovića.

Proglašenje i otvorenje župe bilo je na blagdan Presvetog Trojstva 28. svibnja 1961., a svečanost je predvodio nadbiskup Šeper. Kapela je tako postala župna crkva i kao takva služila je do Domovinskog rata.

Kako je s vremenom postala premala za potrebe župe, 1994. donesena je odluka o gradnji veće župne crkve s pastoralnim centrom u sisačkom Naselju. Novu crkvu Svete Marije Kraljice Mira 8. listopada 2016. posvetio je sisački biskup Vlado Košić. Tako je crkva na Viktorovcu, zbog blizine groblja, u posljednje vrijeme najčešće služila za sprovodne mise. Oko crkve je perivoj s visokim stablima, a ispred zapadnog pročelja je lurdska pećina. Ondje se na sve marijanske blagdane brojni hodočasnici okupljaju na slavlje misa na otvorenom.

Godine 2016. crkva je dobila novo pročelje, a zamijenjena je i dotrajala stolarija. Tom prilikom kancelar Sisačke biskupije Marko Cvitkušić je na Malu Gospu blagoslovio crkvu. U propovijedi je izrekao poticaj koji vrijedi u svakom vremenu, a naročito nakon potresa kada je ljudima potrebna utjeha: „Sveti Ivan je zapisao da su ‚uz križ Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke… Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika koga je ljubio, reče Majci: Ženo evo ti sina! Zatim reče učeniku: Evo ti majke!‘ U ovom događaju Crkva prepoznaje i propovijeda da je Isus ovim riječima u osobi učenika Ivana nebeskoj Majci predao cijelo čovječanstvo, posebno Crkvu koju je utemeljio, sve koji će u njega povjerovati i Marijinu pomoć moliti. U Marijine sinove i kćeri spadamo i mi. Posljednja Isusova želja, njegova oporuke jest, da smo Marijina djeca, a ona naša Majka.“

VLČ. ANTUN GRAHOVAR

Vlč. Antun Grahovar bio je peti župnik Župe Svete Marije na Viktorovcu, od 1982. do 1990. kada je mučki ubijen. Bio je omiljen u narodu. Običavao je govoriti kako ga ne zanima tko je što. Družio se s malim, običnim ljudima Srbima, Romima, muslimanima, Hrvatima… U svakom je gledao isključivo čovjeka. U to vrijeme župnici često nisu imali ni hrane ili nekakav stabilan život s te strane, ali ljudi su ga pozivali u svoj dom i on im je dolazio.

Tako je 9. studenoga navečer bio u posjetu jednoj obitelji u župi. Kad se vratio u župnu kuću uz groblje, u zasjedi ga je dočekao ubojica. Kasnije se vidjelo da smrt nije bila trenutačna nego joj je prethodila borba s napadačem. Po cijelom tijelu imao je 36 uboda, a zadnji u srce bio je koban.

Vlč. Grahovar ubijen je kada je počelo čišćenje Banovine od Hrvata, a četnici i izvršitelji zločina učinili su to planski i smišljeno po izreci „udari pastira pa će se stado razbježati“. Bio je prva svećenička žrtva i svojevrsna krvava uvertira u Domovinski rat. Njegov ubojica srpske narodnosti osuđen je 2001. u kratkom postupku koji nije pokazao tko su naručitelji ubojstva.

Na 5. obljetnicu smrti u crkvi Pohođenja BDM postavljen je brončani reljef župnika Grahovara u molitvi sklopljenih ruku, koji je blagoslovio i otkrio pomoćni zagrebački biskup Marko Culej.

Sadašnji župnik vlč. Ivan Grbešić rekao je da je smrt vlč. Grahovara veliki blagoslov i veliko svjedočanstvo za tu župu. „Primjerice, na nedjeljnoj misi dva dana prije njegove smrti bilo je tridesetak ljudi, a mi sada na nedjeljnoj svetoj misi redovito imamo oko tisuću vjernika. Tako da to doista potkrjepljuje tvrdnju da je njegova mučenička smrt sjeme novih kršćana.“

TRENUTNO STANJE I OBNOVA

Župnik Grbešić rekao je da je crkva Pohoda BDM teško oštećena u potresu. Osobito su stradali zabatni zidovi. Krovište i napuknuti toranj vrlo su ugroženi.

Svod se nije srušio, ali statičari tek trebaju utvrditi težinu oštećenja. Pregledom nakon potresa građevina je ocijenjena kao neuporabljiva te se stoga do daljnjega u njoj neće slaviti sakramenti.

IZVORI

  • župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Grbešić, izjava za Hrvatsku katoličku mrežu, 19. siječnja 2021.
  • voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić, izjava za Hrvatsku katoličku mrežu, 15. siječnja 2021.
  • Šematizam Sisačke biskupije, 2019.
  • https://www.biskupija-sisak.hr/index.php/arhiv/3611-blagoslov-kapele-pohoda-bdm-na-sisakom-viktorovcu, 19. siječnja 2021.
  • https://www.radio-banovina.hr/dan-zupe-pohoda-blazene-djevice-marije-sisak/, 19. siječnja 2021.
  • https://www.zg-nadbiskupija.hr/default.aspx?id=30721&mobile=false, 19. siječnja 2021.
  • https://hkm.hr/vijesti/domovina/svecenik-koji-je-ubijen-u-osvit-domovinskog-rata/, 19. siječnja 2021.

crkva Pohoda BDM u Sisku prije i poslije potresa 2020.

crkva Pohoda BDM u Sisku prije potresa 2020. (Facebook)

unutrašnjost crkve Pohoda BDM u Sisku prije potresa 2020. (Facebook)

unutrašnjost crkve Pohoda BDM u Sisku prije potresa 2020. (Facebook)

crkva Pohoda BDM u Sisku poslije potresa 2020.