Budi dio naše mreže
Izbornik

Ciparski predsjednik u Vatikanu o ujedinjenju i izbjeglicama

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 18. studenoga u Vatikanu predsjednika Republike Cipar Nikosa Anastasiadisa.

Ciparski predsjednik zatim je razgovarao i s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U razgovorima je bilo riječi o perspektivama novih pregovora za ponovno ujedinjenje Cipra i prihvatu izbjeglica, navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Demokršćanski političar Anastasiadis bio je u službenome posjetu Vatikanu godine 2014., i tada je također bilo riječi o ponovnom ujedinjenju grčkoga i turskoga dijela zemlje kao i stanju na Bliskom istoku, prenosi Vatican News.

Cipar je podijeljen od 1974., pučem progrčkih časnika i turskom vojnom intervencijom, a dosad su svi napori ujedinjenja bili neuspješni. Godine 2014. Anastasiadis je počeo pregovore s turskim kolegom s Cipra Dervisom Erogluom, koji su bili neuspješni, kao i oni s njegovim nasljednikom Mustafom Akincijem, koji su propali tek 2017. zbog neslaganja o turskoj vojnoj nazočnosti na sjeveru otoka. Ponovno približavanje naznačuje otvaranje graničnih prijelaza u Lefgiosu i Deryneiai u studenome 2018.

Ključne riječi:
Anastasiadis cipar Papa