Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Djecu moramo osloboditi svakog nasilja

Nettuno (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je tijekom posjeta svetištu Marije Goretti u Nettunu nedaleko od Rima, povodom njezinog blagdana koji se slavi 6. srpnja, putem radiotelevizijske postaje Canale 81 Lazio, uputio apel za spašavanje maloljetnika od tragedija rata i migracija, objavio je Vatican News.

Blagdan sv. Marije Goretti, žrtve ubojstva nakon pokušaja silovanja, koju je Pio XII. kanonizirao 1950., potaknuo je kardinala Parolina da ponovno uputi apel da se maloljetnici poštede svih oblika nasilja.

Svakako je priča o svetoj Mariji Goretti snažan poziv da se djeca oslobode svake vrste zlostavljanja, svake vrste nasilja, kako bi im se osigurao normalan život i razvoj – rekao je. Dodao je da je njezin blagdan uistinu poziv da učinimo više u tom smislu. Također zato što su današnja djeca budućnost sutrašnjice, važno je da odrastaju u zdravoj sredini koja pogoduje njihovoj osobnosti u svakom smislu.

Kardinal se u razgovoru spomenuo sve djece – ukrajinske koja su deportirana u Rusiju i za čiji se povratak kući aktivno zauzima Sveta Stolica, kao i one koja gube život na dramatičnim putovanjima brodicama po Sredozemnom moru, za koje Sveta Stolica traži zajedničko zauzimanje međunarodne zajednice.

Ukrajinska djeca su više od šesnaest mjeseci žrtve ruske agresije. Doista su u tragičnoj situaciji – istaknuo je kardinal. Osvrnuvši se na pitanje deportacije oko 19 tisuća ukrajinskih maloljetnika u Rusiju, ponovio je, kao što je već učinio u drugim prilikama, da se Sveta Stolica vrlo aktivno zauzima da bi osigurala povratak djece njihovim obiteljima, njihovim roditeljima i zemlji iz koje dolaze. Tijekom audijencije u svibnju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je papi Franji iznio izričiti zahtjev baš za pomoć s tom situacijom.

Misija kardinala Zuppija

Ta tema bila je središnja i tijekom nedavne misije predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Mattea Zuppija u Moskvi, kojega je Papa poslao u Ukrajinu i Rusiju da bi ublažio napetosti sukoba.

Drugog dana boravka u ruskoj prijestolnici kardinal se susreo i s povjerenicom za prava djece u Rusiji Marijom Lvovom-Belovom.

Misija kardinala Zuppija – primijetio je državni tajnik – bila je dosta usredotočena na tu točku s ponekim pozitivnim znakom. S ruske strane očitovana je određena otvorenost, određena pažnja – napomenuo je. Dodao je da se nadaju da će se moći uspostaviti mehanizmi koji će omogućiti da se taj put realizira, primijeni i nastavi.

Migracije – potrebno zauzimanje međunarodne zajednice

Jednaku zabrinutost kardinal Parolin izrazio je i za svu djecu obuhvaćenu fenomenom migracija. Oni su prve žrtve koje ta golema tragedija najviše pogađa – napomenuo je.

Posebice nas poziva da se spomenemo sve djece koja su umrla tijekom prelaska Sredozemnog mora da bi potražila mir od sukoba i ratova, da bi pronašla razvoj i mogućnost za dostojanstven život nasuprot uvjetima nerazvijenosti i velikoj bijedi u njihovim zemljama.

Državni tajnik Svete Stolice istaknuo je potrebu zauzimanja međunarodne zajednice da bi zajedno preuzela na sebe taj problem. Zajedno – istaknuo je – to je ono što tražimo s obzirom na najnovija zbivanja koja smo vidjeli u Europskoj uniji, odnosno da to bude zajednički problem. Jer ako se s njim suočimo kao sa zajedničkim problemom, imat ćemo više mogućnosti za pronalaženje valjanih i učinkovitih rješenja, objavio je Vatican News.