Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio čestitku za 90. rođendan poznatom malteškom svećeniku i humanitarcu

Hal Far/Malta (IKA)

Sveti Otac Franjo poslao je privatnu čestitku za 90. rođendan ocu Dionysiusu Mintoffu, osnivaču Centra za mir na Malti, a koje sada služi i kao sklonište za migrante i izbjeglice, izvješćuje u srijedu 7. travnja Vatican News.

“Dragi oče, tek sam saznao da si prekjučer navršio 90 godina, šaljem ti svoje najbolje želje!”, napisao je papa Franjo ove jednostavne riječi na listu papira malteškom svećeniku za njegov veliki životni jubilej.

U nastavku čestitke, napisanoj 3. travnja, Papa se zahvaljuje ocu Dionysiusu, franjevcu, za njegov svećenički i redovnički život, kao i na njegovoj cjeloživotnoj službi u Crkvi.

Otac Dionysius Mintoff je 1971. godine u Hal Faru osnovao Centar za mir

Usto, u čestitki papa Franjo (84), skromno, po svome običaju, poziva malteškog franjevca u već poodmakloj dobi da se moli za njega, prije nego što mu poželi blagoslovljeni Uskrs, uz jednostavan bratski pozdrav: “Tvoj brat, Franjo”.

Otac Dionysius Mintoff, koji je i sam proživio ratna stradanja te na svoje oči vidio posljedice Drugog svjetskog rata, uz potporu svetog pape Ivana XXIII., još 1971. godine u Hal Faru osnovao Centar za mir, svojevrsni mirovni laboratorij na Malti u kojem se predaje i popularizira mirovni odgoj. Primjerice, među ostalim, provodio se i opsežni program obrazovanja odraslih u mirovnim pitanjima. Znakovito je  da je tijekom Drugog svjetskog rata upravo na području gdje je sada Centar za mir bilo uzletište borbenih zrakoplova, te je bilo meta čestih bombardiranja.

Od 2002. godine Centar za mir služi i kao sklonište za migrante i izbjeglice

Centar za mir kojega vodi otac Dionysius Mintoff od 2002. godine služi i kao sklonište za migrante i izbjeglice, te pomaže istima u integraciji u europsko društvo.

Inače, poznati malteški franjevac otac Dionysius nadao se da će i osobno pozdraviti papu Franju za njegova najavljenog apostolskog pohoda Malti koji je trebao biti 31. svibnja 2020. godine, ali odgođen je zbog pandemije koronavirusa, izvijestio je Vatican News u srijedu 7. travnja.