Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za duhovna zvanja u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije za promicanje duhovnih zvanja, uoči Nedjelje Dobroga pastira, u subotu 29. travnja, redovnice i redovnici Grada Zagreba okupili su se na večernjoj svetoj misi u samostanskoj crkvi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

U molitvi su sudjelovali predstavnici gotovo svih redovničkih zajednica u Zagrebu i okolici. Euharistijsko slavlje u koncelebraciji s nekoliko svećenika-redovnika, predvodio je don Anton Tamarut, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Uvodeći u slavlje, don Anton je rekao da ih je okupila želja da zajedno mole za duhovna zvanja: „za ustrajnost nas koji već jesmo na tom putu i za one koje Bog poziva da se odazovu, da čuju taj poziv i radosna srca izreknu svoj ‚da‘, ‚neka mi bude Gospodine po Tvojoj riječi‘.“

Na tom putu, kao primjer je istaknuo sveticu dana, sv. Katarinu Siensku, crkvenu naučiteljicu, „ženu koja je bila oduševljena Kristom, koja je u Kristu voljela siromahe, koja je bila službenica mira, žena koja je povezivala, žena koja je voljela Crkvu“.

U homiliji je posvijestio, da je svatko tko je Božji drugačiji – „jer te Bog izdvaja u svom promislu da budeš takav, da pomalo stršiš svojim ponašanjem, da budeš neobičan u mjeri svoje pobožnosti, ali i u mjeri svoje dobrote, osjetljivosti za ono što je pošteno, pravedno, ispravno, da budeš osjetljiviji od drugih, da stvari promijeniš, da se ne pomiriš s nečim što nije u redu. To je znak da Bog s dotičnom osobom nešto posebno namjerava, ne radi nje same, već da ta osoba mijenja sredinu kojoj pripada.“

Govoreći o sv. Katarini, propovjednik je rekao da ga kod nje fascinira povjerenje u Božju providnost. „Oznaka svetih ljudi je neproračunatost. Oni se zapale i slijede tu vatru srca, idu za njom, a ne znaju kuda i gdje će ih dovesti. Ali imaju veliko povjerenje u Boga, da će On u danom trenutku pokazati kome trebaju poći, što reći i učiniti“, ustvrdio je.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Pjevanje je predvodio je Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem s. Vlaste Tkalec uz orguljsku pratnju s. Elizabete Peršić.

Susret je završen uz zajednički agape.