Budi dio naše mreže
Izbornik

Ponovno se slave mise u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Samobor (IKA)

Franjevačka crkva Marijina Uznesenja na Nebo u subotu 23. rujna širom je otvorila svoja vrata vjernicima nakon devet mjeseci bogoslužja na samostanskom hodniku i tri godine od kada je nastradala u potresu.

Iako se radovi nastavljaju, unutarnje skele su maknute, a crkva je dobila svoju ljepotu da ponovno prima vjernike na bogoslužja.

Cjelodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom započelo je  ujutro. Crkva se najviše napunila vjernicima u večernji satima na misi koju je, u ime zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, predvodio dekan i župnik samoborski preč. Ivica Cik u koncelebraciji gvardijana samoborskog samostana fra Željka Janjića i braće franjevaca.

Na početku euharistije preč. Ivica Cik blagoslovio je vodu i prostor crkve. U svojoj homiliji preč. Cik dotaknuo se koliko je za egzistenciju i socijalizaciju važna crkva. “Čovjek kada nema crkve i obiteljskog doma na neki način je siromah. Kad nema crkve nema istinskog doma. Nema se gdje okupljati i Bogu moliti ali i slaviti. To zajedništvo vjere i pjesme potiče nas da tražimo ono što nam je potrebno od Gospodina. Crkva nas treba, ne samo crkva kao građevina, već kao mjesto gdje Bog živi, jer ovo je kuća molitve, ovdje su vrata Nebeska”.

Propovjednik je naglasio važnost zahvaljivanja Bogu na primljenim milostima. Potaknuo je vjernike kako će se iznova u ovoj crkvi slaviti spasenje i zajedništvo u kojem molimo jedni za druge ali i s drugima, kako bi Gospodin zaista uslišao naše molitve.

Na misi je pjevao zbor Marina Rimca, a svečanosti su nazočile i sestre Služavke Malog Isusa. Na kraju euharistije fra Željko Janjić, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli da crkva dobije svoj sjaj i da ponovno bude okupljalište vjernika.