Kroz čitavu povijest kršćani su podnosili mučeničku smrti zbog vjere u Isusa Krist i želje da žive po njegovom primjeru. To mnogima nije odgovaralo i zato su ih mučili i ubijali. U tom kontekstu dogodili su se i stravični događaji u Vukovaru i Škabrnji kada se silna moć i oružje sručila na goloruk narod sam zato jer je bio druge vjere i nacije, kazao je nadbiskup.

“Naši branitelji koji su u Vukovaru ginuli, kao i cijele obitelji koje su trpjele, slika su svih kršćanskih mučenika koji su kroz povijest Crkve trpjeli. Potrebno je te događaje tumačiti očima vjere, jer ono što se dogodilo čin je sila zla koje su potpuno obuzele ljude koji su počinili zločine. Ne dopustite nutarnjim silama zla da nama ovladaju, kazao je mons. Devčić dodajući da ono što se događalo u Vukovaru, događa se i na drugim razinama, svugdje gdje vlada mržnja. Kao razlog za to naveo je nedostatak vjere.  Slike razaranja i ubijanja trebaju nas potaknuti na propitivanja kako živimo i koje su to vrijednosti do kojih nam je stalo”, poručio je propovjednik.

Neka nam ovaj dan bude poticaj za više ljubavi, opraštanja i da se nikada više ne ponove ubijanja i mučenja

Podsjećajući na poznatu izreku: „Vjera bez djela je mrtva“, istaknuo je da Isus upravo to od nas traži – živu vjeru. Na ovaj dan moramo biti svjesni da se to dogodilo vjerničkom narodu, rekao je mons. Devčić objasnivši da je većina onih koji su bili žrtve, kao i oni koji su zločine počinili, bili – kršteni. Braća su to činila jer kršćani imaju istoga Oca. Braća smo jer nas je Krist svojom krvlju otkupio, a neki su dopustili zlu da prevlada.

Zaključujući je potaknuo vjernike da u svakodnevnoj molitvi ne zaborave moliti za žrtve hrvatskog naroda, ali i za sve one koji će poticati mir bez obzira na naciju i vjeroispovijest.

“Neka to bude izvor i nadahnuće za gradnju zajedništva i tolerantnog društva jer Isus je došao na svijet radi nas i našeg spasenja. Dao se razapeti i raširenih ruku na križu poručio da nas sve voli. Ovaj svijet ima svega, ali nedovoljno ljubavi i sloge. Neka nam ovaj dan bude poticaj za više ljubavi, opraštanja i da se nikada više ne ponove ubijanja i mučenja”, poručio je nadbiskup Devčić.

Sa zvonika katedrale sv. Vida u Rijeci zazvonila su zvona za Vukovar, ali i za sve žrtve u Domovinskom ratu

S posebnim pijetetom toga dana mnogi su se sjetili žrtve Vukovara i Škabrnje. U znak sjećanja na Herojski grad nakon mise, u 18 sati i 11 minuta sa zvonika katedrale sv. Vida u Rijeci, kao i mnogih crkava u Riječkoj nadbiskupiji, zazvonila su zvona za Vukovar, ali i za sve žrtve u Domovinskom ratu.

Riječ je o inicijativi “Zvona za Vukovar” kojom se pozivaju vjernici na molitvu kako za stradale žrtve Vukovara, tako i za one koji su zločine počinili.