Budi dio naše mreže
Izbornik

U Cetingradu svečano proslavljen Dan općine

Cetingrad (IKA)

Svečanim misnim slavljem kojeg je u petak 7. kolovoza u Cetingradu predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić obilježen je Dan općine, koji se slavi na dan povratka prognanih Cetingrađana u svoj kraj nakon VRO "Oluja".

Suslavio je mjesni župnik Stanko Smiljanić i umirovljeni svećenici, mons. Marijan Ožura i preč. dr. Franjo Jurčević, domaći sin. Misu su uzveličali potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja i domaći sin Tomo Medved, dožupanica Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, načelnica općine Cetingrad Marina Kalić, kao i gradonačelnici i načelnici susjednih općina te predstavnici policije.

Mons. Pecić je u homiliji istaknuo:
“Danas se sjećamo naše patnje, razaranja naših kuća i crkava, protjerivanja sa ognjišta, ubijanja nemoćnih. Rat se rađa u čovjekovom srcu: u srcu se rodi mržnja, stvori se plan, razašalje se huškače koji stvaraju valove mržnje. Naš je narod pred takvom mržnjom koja je pokrenula silna oružja trebao nestati. Sjećamo se svoje nemoći pred tom silnom mržnjom. Gledali smo na istok i zapad i očekivali pravdu. A onda smo učinili što smo mogli: goloruki se usprotivili zlu”.

Sve bi bilo uzaludno bez Božjeg blagoslova

“Svenarodni otpor, gledajući ljudskom logikom, nije imao šanse. Govorili su vojni analitičari: nemate šanse! Naš svenarodni otpor imao je duhovnu dimenziju. Ako Gospodin kuće ne zida, uzalud se trude oni koje je zidaju! Ove biblijske riječi bile su nam putokaz i nadahnuće. Naši su branitelji s krunicom oko vrata pružali otpor. U skloništima molila se krunica. Ne smijemo podcijeniti snagu molitve prognanog naroda. Jednako oni koji su prognani i oni koji su ih primili i dali smještaj.  Molitva nas oslobađa mržnje i priprema na snagu opraštanja. Na kraju, sve bi bilo uzaludno bez Božjeg blagoslova…”

Ljubav će se i istina sastati, pravda i mir zagrliti! Radimo na tome da se ljubav i istina sastanu, a pravda i mir zagrle u našim obiteljima, u našem susjedstvu, među narodima koji su nam susjedi. Različitost naroda i jezika ne smije biti prokletstvo nego bogatstvo. Dan zahvalnosti uključuje i snagu opraštanja. Ne možemo očekivati opraštanje od Boga ako i sami ne oprostimo. A za opraštanje i pomirenje nikad nije kasno”, zaključio je mons. Mile Pecić.

Kod spomenika hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće

Nakon mise, kod spomenika hrvatskim braniteljima ministar Medved, dožupanica, načelnica općine, predstavnici udruga i muslimanske zajednice u općini Cetingrad položili su vijence i zapalile svijeće.
Molitvu odrješenja za poginule predvodio je domaći župnik vlč. Stanko Smiljanić. Kod polaganja vijenaca i na svečanoj skupštini općinskog vijeća uočen je efendija iz Bogovolje. Njegova prisutnost podsjetila je na pomoć braće muslimana u progonstvu slunjskog naroda. Akcijom “Oluja” 1995. muslimanska enklava od Bihaća do Kladuše  spašena je od sudbine Srebrenice.