Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakoni Splitsko-makarske nadbiskupije kod nadbiskupa Barišića

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u ponedjeljak 22. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu četvoricu đakona Splitsko-makarske nadbiskupije: don Nikolu Šakića, don Mirka Šakića, don Slavka Volarevića i don Ivana Odrljina.


Osvrćući se na njihovo skoro svećeničko ređenje, koje će biti u subotu 27. lipnja, mons. Barišić je naglasio „da je svećenički poziv Božji dar koji se ne zaslužuje vlastitom sposobnošću“. Upozorio je i na važnost svećeničke duhovnosti, rekavši: „Svećenik koji ne živi svoj život u dijalogu s Gospodinom nije svećenik. Bez duhovnosti se ne može biti skroman, ponizan i autentičan svećenik“.

Nadbiskup je dodao „da je svećenik čovjek čiji pogled uvijek treba biti usmjeren prema Gospodinu, a poslanje prema bližnjemu“.


„Ako svećenik svoju službu ne shvati kao služenje bližnjima, postaje egocentričan i samodostatan. Nažalost, takav svećenik uspostavlja diktaturu nad svojim župljanima te neposlušno relativizira crkvenu vlast i propise“, ustvrdio je.

Zaključujući, mons. Barišić je đakonima zaželio Božji blagoslov na njihovom svećeničkom putu, kazavši „da vjeruje kako će svojim radom i molitvom postati blagoslov svim ljudima koje kroz svoju službu u životu susretnu“.


Nakon što su đakoni nadbiskupu Barišiću predstavili svoje mladomisničko geslo, susret je nastavljen posjetom novoj solinskoj bazilici u kojoj pater Marko Rupnik trenutno izrađuje mozaik.

Zatim je uslijedio zajednički ručak u Nadbiskupskom ordinarijatu.