Budi dio naše mreže
Izbornik

Cvjetnica u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

U Vojnom ordinarijatu u Zagrebu 5. travnja proslavljena je Cvjetnica - Nedjelja muke Gospodnje. Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom misa nije bila otvorena za narod, također je zbog toga izostao i svečani ophod iz vrta u kapelicu. Obred je započeo u predvorju Vojnog ordinarijata.

„Danas se skupljamo da s čitavom Crkvom započnemo slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova. On je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem. Ondje je htio trpjeti i umrijeti, ondje je imao od mrtvih ustati. Izvršimo, dakle spomen tog ulaska živom vjerom i pobožnošću. Slijedimo Gospodina na križnom putu da imamo dijela u njegovu uskrsnuću“, izmolio je na početku vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Zatim je blagoslovio maslinove grančice. Nakon što je đakon navijestio Evanđelje o Isusovom ulasku u Jeruzalem, okupljeni su se uputili prema kapelici Vojnog ordinarijata. Potom je započelo euharistijsko slavlje koje je predslavio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Svečano je pročitana  Muka po Mateju, nakon čega je biskup Bogdan izrekao kratku homiliju.

„U mislima smo sudjelovali u muci našega Gospodina“, rekao je biskup na početku homilije osvrćući se na svečano pročitanu muku našega Gospodina. Pozvao je okupljene da u mislima posvijeste zajedništvo s narodom Božjim koji je od nas odijeljen.
„Budimo u zajedništvu s ljudima koji prate svetu misu posredstvom novih tehnologija, s onima koje je služba odvela na razne strane svijete od dalekog Afganistana, Litve, Kosova; našim vojnicima i policajcima“, kazao je mons. Bogdan.

Osvrnuvši se na aktualne nevolje uzrokovane pandemijom koronavirusa vojni ordinarij je naglasio kako “niti jedan stvor, niti jedan imperator, niti jedan zloduh ne može spriječiti dolazak našega Gospodina Isusa Krista”.