Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca na Ksaver

Zagreb (IKA/TU)

Župna svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša na zagrebački Ksaver proslavljena je u ponedjeljak 4. prosinca 2023. misom koju je predslavio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Misu su suslavili vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, krčki biskup Ivica Petanjak, umirovljeni vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac, tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Alvaro Ernesto Izurieta Y Seo, ministar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša o. Ivo Martinović, gvardijanom Samostana sv. Franje Ksaverskoga o. Zvonimir Brusač, dekan Gornjogradskog dekanata preč. Vladimir Kerečeni, župnik Župe sv. Franje Ksaverskoga fra Ivan Paponja i brojni drugi svećenici.

U uvodnom dijelu prije početka misnog slavlja, prisutne svećenike i vjernike pozdravio je provincijal Martinović. „Draga braćo i sestre, na blagdan sv. Franje Ksaverskog 3. prosinca 1923. svečanim euharistijskim slavljem što ga je na staroslavenskom jeziku predvodio zagrebački nadbiskup mons. dr. Antun Bauer, službeno su uvedeni u posjed franjevci trećoredci glagoljaši na kojem je od početka 17. stoljeća do ukinuća 1773. bila i djelovala Družba Isusova. Župa sv. Franje Ksaverskog odlukom zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca osnovana je dana 24. kolovoza 1942., a 20. rujna 1942. je otvorena svečanim euharistijskim slavljem koje je na staroslavenskom jeziku predvodio zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac. Danas, na ovu stotu obljetnicu našeg dolaska i djelovanja na Svetom Ksaveru, a u ime sve braće provincije, svoje osobno ime i svih okupljenih na ovo euharistijsko slavlje izričem zahvalu i dobrodošlicu nasljedniku zagrebačkih nadbiskupa“, rekao je fra Ivo.

Nadbiskup Kutleša rekao je da se o proslavi 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša žele spomenuti važnosti doprinosa vjeri, kulturi i identitetu koji su na Ksaveru ostavljali i ostavljaju franjevci glagoljaši te u zajedništvu s općom Crkvom pozvati na obnovu misionarskog žara.

„Karizma je poseban milosni dar kojim se pojedina redovnička zajednica u svojoj strukturi, poslanju i djelovanju razlikuje od druge, a koji je na korist cijele Crkve. O posebnom identitetu koji je vlastit franjevcima trećoredcima govori i dodatak u njihovu nazivu ‚glagoljaši‘ od glagola glagoljati, govoriti jer su misu slavili na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku služeći se glagoljskim knjigama i pismom. Draga braćo franjevci glagoljaši, u toj ste se vlastitosti odazvali i postali sudionici Božji i na ovoj njivi, našem Ksaveru, u delikatnom trenutku povijesti hrvatskoga naroda. Uključili ste se u život naše mjesne Crkve ne samo molitvom i liturgijom, nego i obrazovanjem, kulturom i karitativnim radom.“

„Poznato je da prvih 10 slova glagoljice imaju značenje u izričaju poruke: Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti na zemlji. Želi se kazati da su poznavanje slova i pismenost temelj dobroga života. Poznavanje pisma i time poznavanje pisama, poznavanje i Krista, reći će sv. Jeronim. A upravo je zajedništvo s Kristom temelj i pretpostavka drugog života na zemlji. Vi ste toga, draga braćo franjevci, u svome poslanju, u svome pastoralnom, dušobrižničkom i karitativnom radu bili svjesni i nudili ste konkretnu pomoć, pouku, utjehu, nadu i duhovnu hranu sakramenata svojim vjernicima u duhu vašega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga“, istaknuo je mons. Kutleša.

Na završetku slavlja, svima prisutnima zahvalio je gvardijan Brusač. „Htjeli smo da večeras s nama budu posebno oni s kojima smo bili povezani od početka dolaska na Sveti Ksaver i također oni s kojima danas živimo i surađujemo. Posebno nam je drago da je danas s nama naš nadbiskup, kao što je to bilo i prije 100 godina. S nama je i župnik Župe sv. Marka kao što je to bilo prije 100 godina na toj misi, kad je tadašnji župnik mons. Svetozar Rittig propovijedao.“

„Govoreći o toj povezanosti otpočetka do danas, moramo spomenuti i nazočnost časnih sestara, prvo milosrdnih sestara Svetoga Križa, koje su u prvim godinama pomagale i donosile hranu braći koja su ovdje bila, zatim časnim sestrama služavkama Malog Isusa koje su u jednom razdoblju također surađivale sa samostanom, a na poseban način školskim sestrama koje ovdje žive i surađuju na Ksaveru više od 50 godina“, dodao je fra Zvonimir.

Prilikom proslave svetkovine i jubileja izrađena je spomen-medalja autora akademskog umjetnika, slikara Jeronima Tišljara koju je provincijal Martinović uručio u znak zahvalnosti i spomena nadbiskupu Kutleši. U zahvalu za dolazak nadbiskupu Kutleši uručena je i slika umjetnika Vrkljana.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor oratorijski zbor crkve sv. Marka na Gornjem gradu Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petrača.

Svetkovini sv. Franje Ksaverskog i proslavi 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša na zagrebački Ksaver prethodila je trodnevna priprava. Prije misa vjernici su imali mogućnost slavlja sakramenta pomirenja. Misama je prethodilo euharistijsko klanjanje, a po završetku je uslijedio duhovni nagovor. Trodnevnicu su predvodili fra Ante Bešlić, OFM, o. Stjepan Ivan Horvat, CPPS i fra Matej Jovanovac, TOR.