Budi dio naše mreže
Izbornik

Upaljena prva adventska svijeća na zagrebačkom glavnom trgu

Zagreb (IKA)

Obred paljenja prve adventske svijeće održan je u subotu, 2. prosinca na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a sam obred predvodio je mons. Zvonimir Sekelj, zagrebački kanonik.

Uz mnoštvo okupljenih, obredu paljenja prve svijeće nazočili su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Obred je animirao folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić.

Prije paljenja svijeće, mons. Sekelj održao je nagovor u kojem je na početku poručio: “Taj koji je zaživio našu stvarnost kako bi nas osposobio za ljepotu i stvaranje neka bude predmet ovog našeg promišljanja kako bismo simbolikom vijenca i svijeća izrazili svoju zahvalu.”

U nastavku, predmolitelj je, pročitavši odlomak iz Markova evanđelja koji govori o bdjenju (Mk 13, 33- 37), poručio da bdjeti znači biti čovjek. Naglasio je: “Ljudskost trebamo temeljiti na onome koji zna kako je to biti čovjek. Gledajmo sebe u odnosu na onoga koji nas stvara na svoju sliku.”

“Ovog adventa opredijelimo se za istinu, kako bismo vidjeli što nam je ta Istina donijela na svijet. Baš taj koji se rodio, došao nam je reći da je on Put, Istina i Život”, potaknuo je mons. Sekelj.

Poslije završnog blagoslova, upaljena je prva adventska svijeća.

Foto: Karlo Klasić// Pixsell // Obred paljenja prve adventske svijeće