Istina je prava novost.

Nadbiskup Hočevar krstio sedmo dijete u obitelji Bako u Đurđinu

Mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita pohodio je u nedjelju, 9. listopada, župnu zajednicu sv. Josipa Radnika u Đurđinu. Nadbiskup je tijekom svečane nedjeljnje euharistije podjelio sakrament krštenja sedmom djetetu u obitelji Bojana i Suzane Bako.

U svojoj je propovijedi nadbiskup istaknuo radost zbog dolaska u rodnu župu sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića te obećao da će nastaviti promovirati glas o njegovom svetačkom životu. Potom je protumačio važnost krštenja koje nije sadržano samo u izvanjskoj ceremoniji, nego se ono ponajviše očituje u onoj nevidljivoj Božjoj milosti koja silazi na dušu novokrštenika. Novokrštenik postaje sposoban svoju volju usmjeriti prema sjedinjenju s Božjom voljom.

„Otvorenost daru života“, rekao je nadbiskup, „važna je poruka današnjoj zapadnoj civilizaciji koja svoj napredak vidi samo u tehničkom dostignuću, dok ono prvotno što je Bog podario čovjeku, a to je sudjelovanje u stvaranju novog života, ostaje zanemareno te se pokušava posve izbaciti iz misli suvremenog čovjeka“. Svoju homiliju nadbiskup je zaključio željom da novokrštenica bude ljubav u srcu Crkve, kako je to željela sv. Terezija od Djeteta Isusa čije ime nosi.

Na kraju mise župnik vlč. Daniel Katačić zahvalio je mons. Hočevaru na spremnosti da s njegovom župnom zajednicom proslavi taj važan dan. Djeca iz župne zajednice pozdravila su nadbiskupa pjesmom na čast Sluzi Božjem ocu Gerardu “Zvizda nova zasjala” uz tamburašku pratnju. Potom su sestre novokštenice izrecitirale pjesmu o obitelji i uručile nadbiskupu prigodan dar.

Župna zajednica u Đurđinu, po riječima župnika Katačića, raduje se što je ove godine imala prigodu istim povodom dva puta ugostiti visoke crkvene prelate (u korizmi je pokojni subotički biskup Slavko Večerin krstio sedmo dijete u obitelji Jasne i Zdenka Dulića).