Istina je prava novost.

Mons. Škvorčević Židovima čestitao Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot

Umirovljeni požeški biskup i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Židovima i muslimanima Antun Škvorčević uputio je u četvrtak 3. listopada 2024. glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da-donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću čestitku povodom Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota, koju prenosimo u cijelosti.

„S osjećajima posebnog poštovanja, u ime Hrvatske biskupske konferencije na čelu s njezinim predsjednikom mons. Draženom Kutlešom, zagrebačkim nadbiskupom i u svoje vlastito ime, od srca čestitam Roš Hašana Vama i svim članovima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj, sa živom željom da vam godina 5785. bude blagoslovljena i nova po onom što samo Svevišnji može ostvariti u ljudskom srcu.

Zajedno s Vama molim Svemogućega da one koji na Bliskom istoku odlučuju o sudbini narodâ prosvijetli u savjestima te prepoznaju kako je mir Božje dobro kojem treba otvoriti svoje misli i nakane i za njega se zauzimati svim časnim sredstvima kako bi se zaustavilo ratno stradanje mnoštva ljudi i nemilosrdnog razaranja njihovih dobara.

U uvjerenju da sve navedeno može razumjeti osjetljiva savjest i skrušeno ljudsko srce pred Bogom, dok Vam čestitam skori Jom Kipur, dan molitve, pomirenja i posta te Sukot, molim da navedeni blagdani tako obnove duh svojih slavljenika te se oni ohrabre biti još zauzetijim graditeljima društva pravednosti, temelja istinskog mira.

U povezanosti s Vama abrahamovskom vjerom i pridružujući se radosti navedenih blagdana, srdačno Vas pozdravljam.

✠ Antun Škvorčević