Istina je prava novost.

Pismo riječkog nadbiskupa Mate Uzinića povodom dana molitve i posta za mir u svijetu

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je u petak, 4. listopada 2024. pismo – župnicima, župnim upraviteljima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima Riječke nadbiskupije – povodom dana molitve i posta za mir u svijetu, koje prenosimo u cijelosti.

Drage sestre i braćo,

na kraju homilije održane na svečanoj misi na Trgu svetog Petra prigodom otvaranja drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode papa Franjo nas je sve zamolio da nam ponedjeljak, 7. listopada 2024. bude dan molitve i posta za mir u svijetu.

Neka se u nedjelju, 6. listopada 2024., u oglasima na svim misnim slavljima koja će se slaviti u našoj Riječkoj nadbiskupiji ponovi ova Papina zamolba, a sve nas vjernike Riječke nadbiskupije pozivam da joj se odazovemo u skladu sa svojim mogućnostima, moleći i posteći tog dana na tu nakanu. Osobito pozivam sve one koji će tog dana moliti zajedničku krunicu da im molitva za mir u svijetu po zagovoru Gospe od Krunice koju slavimo tog dana bude prvotna nakana.

Koristim ovu priliku da bih cijelu našu nadbiskupijsku zajednicu pozvao da se tijekom cijelog mjeseca listopada u svojim molitvama češće sjetimo sudionika drugog zasjedanja 16. redovite opće skupštine Biskupske sinode, a osobito pape Franje i njegovog poslanja u vođenju Katoličke Crkve našega vremena.

U vaše molitve kroz ovaj mjesec, ali i cijelu ovu pastoralnu godinu molitvene priprave za stogodišnji jubilej biskupije u Rijeci, preporučujem također i našu Riječku nadbiskupiju.

Neka nas u našim molitvama i svim nastojanjima oko mira i dobra prati Božji blagoslov i nebeski zagovor Gospe od Krunice.

S poštovanjem uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup