Istina je prava novost.

Govor biskupa Bogdana prigodom biskupskog imenovanja mons. Marka Mede

Govor vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj Jure Bogdana, koji je održao u ponedjeljak 7. listopada 2024. u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu prigodom imenovanja mons. Marka Mede gospićko-senjskim biskupom, prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre,

osobita mi je radost i zadovoljstvo priopćiti vam vijest da je papa Franjo svećenika generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, don Marka Medu, imenovao novim gospićko-senjskim biskupom. Ovo imenovanje istovremeno je objavljeno u Rimu, Apostolskoj nuncijaturi i Vojnom ordinarijatu u Zagrebu, i Gospiću, danas, na blagdan Kraljice Svete Krunice 7. listopada 2024. godine, u 12 sati.

Izabrani biskup msgr. Marko Medo, sin Hrvoja i Janje Medo, rođen je 10. ožujka 1972. u Strupniću, župa Ljubunčić, u općini Livno u Bosni i Hercegovini. U obitelji Hrvoja i Janje Medo rođeno je petero djece i svi su na životu: Agata, Nada, Zvonko, Marko i Ljuba. Biskupovi roditelji Hrvoje i Janja žive u Strupniću.

Sakramente sv. krštenja, ispovijedi, pričesti i sv. krizme Marko je primio  u rodnoj župi u Ljubunčiću. Osmogodišnju školu pohađao je i završio u Strupniću i Ljubunčiću. Godine 1987. stupio je u sjemenište franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru u Zagrebu. Klasičnu gimnaziju s maturom završio je u Nadbiskupskom sjemeništu u Zagrebu. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1992.-1997). Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj prvostolnici 27. lipnja 1998.  Magistrirao je pastoralnu teologiju na Papinskom pastoralnom institutu Redemptor hominis Papinskoga lateranskog sveučilišta u Rimu.

U svojoj zajednici obnašao je različite odgovorne službe u pastoralu, u odgojnim ustanovama i upravi provincije: župni vikar u Belišću i Kloštru Podravskom (1998.-2002.); tajnik provincije, odgojitelj sjemeništaraca, promotor za duhovna zvanja, član uprave provincije (2002. – 2011.); župnik bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu i gvardijan franjevačkog samostana Krista Kralja u Ogulinu (2014. – 2015.). Početkom mjeseca studenog 2015. g. inkardiniran je u Vojnu biskupiju (Vojni ordinarijat) u Republici Hrvatskoj. Od 2011. do 2018. bio je vojni kapelan u kapelaniji u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u Zagrebu. Dva puta je bio u Mirovnoj misiji s hrvatskim kontingentom u sastavu NATO snaga u Afganistanu: 2013. i 2015. godine. Uz službu vojnog kapelana, kroz dvije godine vršio je službu biskupskog vikara za pastoral MORH-a i OSRH (2016.-2018.).

Od 27. ožujka 2018. do dana imenovanja biskupom gospićko-senjskim na službi je generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj i moderator Biskupske kurije u Vojnom ordinarijatu. Od 2021. do 2023. bio je upravitelj Vojne kapelanije sv. Mihaela arkanđela na Hrvatskome vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

U Vojnom ordinarijatu član je Vijeća savjetnika. Kao generalni vikar pratio je sadašnjega vojnog ordinarija na međunarodnim pohodima hrvatskim mirovnim snagama pri NATO-u u više zemalja: Afganistan, Belgija (Bruxelles), Poljska, Litva, Francuska, Kosovo, itd. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim sastancima i susretima o vojnom dušobrižništvu. Redovito sudjeluje na raznim  domaćim i međunarodnim  vojnim hodočašćima: Lurd, Rim, Sveta Zemlja, Marija Bistrica, itd. Bio je član Vijeća za pastoral obitelji pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Dragi izabrani biskupe Marko! Dogovorili smo se ovoga ljeta da ćeš, nakon jučerašnjeg nacionalnog vojno-redarstvenog hodočašća u Mariji Bistrici, poći na više nego zasluženi godišnji odmor, koji Ti je tako potreban. Čovjek snuje, a Bog određuje. S današnjim danom započinje novo razdoblje Tvoga života. Služit ćeš kao apostolski nasljednik i pastir Božjega naroda u Gospićko-senjskoj biskupiji i kao član apostolskog zbora u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

U ime svih članova Vojnog ordinarijata, umirovljenog biskupa msgr. Jurja Jezerinca, svećenika, redovnica, djelatnika, svih vjernika i članova naše vojno-redarstvene biskupije, čestitam Ti na biskupskom imenovanju Svakodnevno smo svjedoci kako nosimo veliko blago u krhkim posudama. Onaj koji nas poziva u službu, i često stavlja pred velike zadatke kojih se i plašimo, daje nam i snagu za nositi terete i ne uzmicati pred grabežljivim vucima. Svećenička i biskupska služba nije privatno vlasništvo, nego Božji dar za služenje Božjem narodu i svim ljudima dobre volje. Na tom putu prate ih i krijepe žarke molitve vjerničke zajednice.

U ovom trenutku želio bih istaknuti mnoge Tvoje ljudske i svećeničke vrline koje si svakodnevno pokazivao u svim povjerenim Ti službama i zadacima. Kroz sve godine moje biskupske službe bio si odan i mudar suradnik i vrijedan radnik u Gospodnjem vinogradu. U Tvojoj novoj službi želim Ti što više suradnika kakav si Ti bio meni u ovoj službi. Čestitam, neka Te čuva i prati Kraljica svete Krunice. Blagoslovljen bio Ti koji u Gospićko-senjsku biskupiju dolaziš u ime Gospodnje. Bog Te poživio!