Istina je prava novost.

Održana sjednica Svećeničkog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije

Sjednica Svećeničkog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije održana je u utorak, 8. listopada 2024. u prostorijama Ordinarijata u Sarajevu, pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića, izvijestila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Sudjelovalo je 18 od ukupno 30 članova. Nadbiskup Vukšić uputio je na početku sjednice molitvu za žrtve nedavnih poplava u Bosni i Hercegovini te pozdravio sudionike zahvalivši im na dolasku. Svećenike je pozdravio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Zatim je bilježnik Vijeća, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, pročitao zapisnik s prošle sjednice održane 11. listopada 2023. koji je jednoglasno usvojen.

Prema Dnevnom redu u sljedećoj točki, a u skladu sa zaključkom prethodne sjednice, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije fra Šimo Ivelj predstavio je nacrt novog Statuta Vijeća. Među ostalim, napomenuo je kako se novi Statut sastoji od 7 cjelina: Narav, svrha i zadaća; Sastav; Trajanje mandata; Uspostavljanje; Tijela; Sjednice i Zaključne odredbe. Osvrnuo se na neke novosti koje se u tom Statutu nalaze, a koje se razlikuju od prethodnog. Članovi vijeća su nakon toga dali konkretne prijedloge koje treba unijeti u novi Statut kako bi se onda mogao usvojiti.

Zatim je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić predstavio i novi Statut Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije koji se sastoji od 7 dijelova i 30 članaka. Napomenuo je kako je dodatno obogaćen novim crkvenim dokumentima te je istaknuta uloga njegovih članova u poslanju mjesne Crkve, s osobitim naglaskom na izradu pastoralnog plana.

Predložak Pastoralnog kalendara za 2025. predstavio je vlč. Kustura. Kao novost nadbiskup Vukšić upoznao je prisutne kako će 29. prosinca ove godine biti otvaranje Jubilarne godine na razini nadbiskupije te da će završetak iste biti 28. prosinca 2025. u sarajevskoj katedrali.

Nakon toga govorilo se o nekim važnim pitanjima na razini nadbiskupije, arhiđakonata, dekanata i župa. Župni vikar u Uskoplju fra Zvonimir Batista, predočio je određene prijedloge za osmišljavanje pastoralne ponude na razini nadbiskupije koristeći suvremena sredstva društvenih komunikacija kao npr. biblijskog tečaja. Ostali su izrazili potrebu kvalitetnog i sustavnog predloška pastoralnog plana i djelovanja te korištenja novih tehnologija.

Na kraju je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić ukratko izvijestio o stanju u poplavljenim područjima s osobitim naglaskom na fojnički kraj te o planiranim aktivnostima Caritasa kada je u pitanju pomoć potrebitima.

Susret je zaključen molitvom i zajedničkim druženjem uz obiteljski stol u prostorijama Ordinarijata, izvijestila je Vrhbosanska nadbiskupija.