Istina je prava novost.

Obilježen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu

Euharistijskim slavljem i svečanom akademijom Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu proslavio je u petak 18. listopada 2024. blagdan sv. Luke, svog nebeskog zaštitnika.

Euharistijsko slavlje

Misu u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda predslavio je veliki kancelar KBF-a vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. Koncelebriralo je tridesetak svećenika, među kojima su bili dekan preč. Mario Bernadić i vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dr. Ljubo Zadrić.

Mons. Vukšić je u homiliji podsjetio na Jubilej 2025. u cijeloj Katoličkoj Crkvi te zbog toga potaknuo vjernike i zajednice na duhovnu pripravu. Naglasio je kako sv. Luka u središte svog evanđelja stavlja molitvu, više nego drugi evanđelisti, podsjećajući da je cijeli Kristov život bio obilježen molitvom i da je sam njegov život bio jedna velika molitva. Pozvao je stoga na stvaranje teologije iz molitve, poput apostola i crkvenih otaca.

„Ako si teolog, zaista ćeš moliti, i ako moliš, zaista si teolog (na primjer: Grgur Nazijanski, Evagrije Pontik). Odnosno, njihova je poruka: ili će Crkva svoju najbolju teologiju opet stvarati i živjeti na koljenima, ili će se zatvoriti u učene i dosadne rasprave o dalekomu Bogu, koje su redovito beskorisne i opasne jer ljude udaljavaju od Boga“, poručio je mons. Vukšić.

Svečana akademija

Nakon euharistije, u Dvorani Pavla VI. uslijedio je akademski čin. Svečanost je počela pjevanjem himne Gaudemaus igitur u izvedbi Zbora bogoslova VBS-a.

Dekan Bernadić predstavio je rad KBF-a u protekloj godini, ističući različite projekte, znanstvene skupove i tri objavljene knjige: „Knjiga o Tobiji: prijevod i komentar“ prof. dr. Mate Zovkića, „U službi Božjega naroda: vodič kroz župnu administraciju i krajevno pravo“ izv. prof. dr. Ilije Markovića, koju je KBF objavio u suradnji s Vrhbosanskom nadbiskupijom te „Neokalcedonska kristologija Leonicija Jeruzalemska“ izv. prof. dr. Josipa Kneževića.

Uslijedili su pozdravni govori velikog kancelara mons. Vukšića, rektora prof. dr. Tarika Zaimovića i ministrice za znanost, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Adne Mesihović.

Predavanje „Župna kateheza. Farbanje starih putokaza lošom bojom“ održao je prepošt Stolnog kaptola Vrhbosanskog prof. dr. mons. Pavo Jurišić, profesor religijske pedagogije i misiologije. Podsjetio je na razvoj katehetskog prenošenja vjere na području nadbiskupije te istaknuo brojne prepreke koje su se pri tom pojavljivale, posebno za vrijeme komunističkog režima kada je vjeronauk izbačen iz škola.

Nakon predavanja i glazbene točke, uslijedila je promocija magistra teologije. Promovirani su Marijana Rosan i Marin Petrović te u odsutnosti Augustin Barković (u odsutnosti). Nagradu Velikog kancelara dobio je Marin Petrović. Nagrada dekana za najbolji uspjeh dodijeljena je studentici Nikolini Jukić. Nagradom dekana za najbolji pisani rad nagrađen je Marin Petrović („Djelatno sudjelovanje u liturgiji: Otajstvo susreta u euharistijskom slavlju“). Nagrade su dodijeljene i nenastavnom osoblju za iznimno zalaganje u radu, Nikolini Tomšić i Mariju Jurišiću.