Istina je prava novost.

Održano hodočašće Petrovaradinskog dekanata u Ludbreg, Varaždin, Krapinu i Mariju Bistricu  

Župljani župa Petrovaradinskog dekanata hodočastili su u petak i subotu, 18. i 19. listopada, u Ludbreg, Varaždin, Krapinu i Mariju Bistricu.

Hodočašće je predvodio župnik župa Srijemskog Podunavlja Čerević, Beočin i Srijemska Kamenica, vlč. Luka Ivković.

Na hodočašće se uputilo trideset osmero hodočasnika 18. listopada u ranim jutarnjim satima. Prva destinacija bila je Ludbreg gdje su hodočasnici molili na vanjskom svetištu križni put, nakon kojega su se uputili u Pastoralni centar, gdje su se smjestili. U Ludbreškoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u zajedništvu s domaćim vjernicima i župnikom vlč. Kristijanom Stojkom, hodočasnici su slavili misu, nakon koje je uslijedila večera i izlaganje domaćeg župnika o svetištu.

Sutradan su se hodočasnici uputili prema Varaždinu, gdje su razgledavali povijesne i kulturne znamenitosti, a vrhunac obilaska grada bila je misa u varaždinskoj katedrali. Misu je predslavio vlč. Ivković u zajedništvu s generalnim vikarom Varaždinske biskupije mons. Antunom Perčićem i biskupijskim ekonomom preč. Josipom Hadrovićem. U prigodnoj homiliji vlč. Ivković je naglasio važnost zahvalnosti i predanosti Božjem vodstvu te poniznosti i otvorenosti srca Božjoj providnosti. Nakon mise, mons. Perčić je hodočasnike upoznao s baštinom Varaždinske biskupije, napose varaždinske katedrale.

Nakon kratkog susreta hodočasnici su se uputili prema Krapini i svetištu Gospe Jeruzalemske na Trškom Vrhu. Domaćini su govorili o svetištu, a župnik Župe sv. Nikole preč. Davor Štuljan ih je primio u župnu crkvu i upoznao ih s njom. Zatim su posjetili franjevački samostan u kojem ih je dočekao gvardijan fra Franjo Tomašević koji ih je upoznao, zajedno sa svojim suradnikom, o radu franjevaca u Krapini i samoj crkvi. Nakon posjeta franjevačkog muzeja, hodočasnici su se uputili na objed u Zabok, nakon kojeg su posjetili svetište Majke Božje Bistričke u kojem su imali priliku osobnu pobožnost i razgledavanje.

Nakon Marije Bistrice, hodočasnici su se uputili nazad svojim kućama.