Budi dio naše mreže
Izbornik

Homilija mons. Lingue na proslavi svetkovine sv. Mihovila u Trilju

Trilj (IKA)

Homilija apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue na misi koju je u srijedu 29. rujna 2021. predslavio u Župi sv. Mihovila u Trilju.

Draga braćo i sestre u Kristu,

zahvaljujem gospodinu župniku na pozivu da s vama proslavim blagdan svetog Mihovila Arkanđela, zaštitnika vaše župe, kojega se spominjemo zajedno sa svetim Gabrijelom i svetim Rafaelom, trojicom velikih arkanđela koji se spominju u Bibliji.

U Trilj sam prvi put došao otprilike prije godine dana na poziv vašeg mnogopoštovanog župljanina, mons. Ante Jozića, nekoliko dana prije njegovog biskupskog ređenja. Sjetimo ga se sada u molitvi i povjerimo njegovu misiju u Bjelorusiji svetom Mihovilu.

Tada sam imao priliku kušati specijalitete vaše kuhinje, a danas s vama dijelim duhovnu hranu Božje riječi i Euharistije (iako ne vjerujem da će me župnik ostaviti gladnog).

Kao što možda znate, sveti Mihovil je i zaštitnik Vatikana. Dana 5. srpnja 2013. papa Franjo, tek izabran za rimskoga biskupa, kao veliki štovatelj ovog Arkanđela, blagoslovio je, baš u Vatikanskim vrtovima, kip njemu u čast.

Tom je prigodom održao kratki govor koji je teološka i pastoralna sinteza o tome tko je i što čini arkanđeo Mihovil. Papa je rekao:

„Mihovil – što znači: ‚Tko je kao Bog?‘ – prvoborac je Božjeg primata, njegove transcendencije i moći. Mihovil se bori za ponovnu uspostavu božanske pravde; brani Božji narod od njegovih neprijatelja i prije svega od najvećeg neprijatelja, sotone. I sveti Mihovil pobjeđuje jer je u njemu Bog koji djeluje. Ovaj nas kip podsjeća da je zlo pobijeđeno, tužitelj je raskrinkan, njegova je glava zgažena jer je spasenje jednom zauvijek ostvareno u Krvi Kristovoj. Iako sotona neprestano pokušava unakaziti lice Arkanđela i lice čovjeka, Bog je jači; pobjeda je njegova i njegovo je spasenje ponuđeno svakom čovjeku. Na životnom putu i u kušnjama nismo sami, prate nas i podupiru Božji anđeli, koji nam pružaju, da tako kažem, svoja krila kako bi nam pomogli u prevladavanju brojnih opasnosti, da bismo mogli letjeti visoko u onim trenucima koji mogu opteretiti naš život ili nas povući prema dolje. Posvećujemo Državu Grada Vatikana svetom Mihovilu arkanđelu i molimo ga da nas brani od zloga i da ga istjera van“ (Vatikanski vrtovi, 5. srpnja 2013.).“ Kraj citata.

Pokušajmo razmotriti što je Papa rekao.

PRVOSveti Mihovil je prvoborac Božjeg primata, njegove transcendencije i moći.

Zapravo, sveti Mihovil nam govori da  se za pobjedu nad zlim ne smijemo osloniti na vlastite snage, nego na Božju moć. Bog pobjeđuje, mi samo moramo ostati na njegovoj strani. Sveti Mihovil je jak jer je na Božjoj strani. Psalmist kaže: Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom (Ps 23).

Ako je Bog s nama, ne bojmo se ničega jer je konačna pobjeda Njegova. Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao! Kako nam onda s njime neće sve darovati? (Rim 8,31 – 32), piše sveti Pavao kršćanima u Rimu. Ako smo na Božjoj strani i mi ćemo pobijediti. Možemo naići na neki poraz, izgubiti neku bitku – to se svakodnevno događa – ali ako ostanemo vjerni Bogu, ustrajni uz svetog Mihovila bez kolebanja, bez izdaje, bit ćemo pobjednici. Ne zato što smo mi jaki, već zato što nitko nije kao Bog: Tko je kao Bog?

Koliko li smo puta u iskušenju da klonemo i odustanemo. Sotona nas želi uvjeriti da je nemoguće ispraviti naše nedostatke, da je nemoguće ostvariti promjene… i stoga nije vrijedno truda, ne isplati se boriti. Sotona čak može staviti u nas sumnju u naše spasenje i nametnuti nam pitanje: Pa tko se onda može spasiti? (Mk 10,26). Sveti Mihovil nas podsjeća što je Isus odgovorio svojim učenicima: Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće! (Mk 10,27). Doista: Tko je kao Bog?

DRUGO. Zatim Papa kaže: Sveti Mihovil se bori za ponovnu uspostavu Božje pravde.

Ljudska pravda ima svoj tijek. Ponekad može i pogriješiti. Tako netko nevin može biti osuđen umjesto pravog krivca. Kako je tužno, kako je bolno biti nepravedno osuđen! I samo jedna nepravedna optužba, doduše kasnije povučena, može nanijeti veliku bol. Mihovil se bori za ponovnu uspostavu Božje pravde. Ponekad uspije prije nečije smrti, ponekad tek na onom svijetu. Ako smo zaista nevini, sveti Mihovil će nas dopratiti pred Boga i biti svjedok naše nevinosti i reći će: ovaj je nevin i tada će božanska pravda biti ponovno uspostavljena, ona pravda koja nam je bila uskraćena na ovoj zemlji.

TREĆA misao. Sveti Mihovil brani Božji narod od njegovih neprijatelja i posebno od najvećeg neprijatelja, sotone.

Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre (1 Pt 5,8) piše sveti Petar u svojoj Prvoj poslanici. Sotona nas stalno uznemiruje. Što se više trudimo oko dobra, to on postavlja više zapreka na našem životnom putu. No, ne budimo zabrinuti: sveti Mihovil nas brani. Tko nije nikada doživio zavođenje sotone, njegovo laskanje? On nas uvijek pokušava uvjeriti da nema ništa lošega u tome da činimo ono što se nama sviđa, što god to bilo. Želi nas uvjeriti da zlo ne postoji, da to nije ništa, da nije bitno ono što činimo, važno je da nam se sviđa ono što činimo. Sotona je strašan. Mnogo je lukaviji i jači od nas i čim počnemo slušati njegov glas i obraćati pažnju na njegovo zavođenje, gotovo je. Već smo upali u zamku. Trebamo nekoga da nam pomogne oduprijeti se dok ne bude prekasno. Sveti Mihovil je uvijek spreman, ali moramo ga pozivati, zazivati, biti na njegovoj strani da ne bismo podlegli sotoni.

ČETVRTO. Papa nas uvjerava: Čak i ako sotona neprestano pokušava unakaziti lice Arkanđela i lice čovjeka, Bog je jači … njegova pobjeda i spasenje ponuđeni su svakom čovjeku … na putu života i u kušnjama, nismo sami, prate nas i podupiru Božji anđeli koji nam pružaju svoja krila kako bi nam pomogli!

Kako je lijepo znati, i kad ne uspijemo poletjeti u bijegu od napada sotone, anđeli nam posuđuju svoja krila! Zemlja je minsko polje puno iskušenja koja su posvuda razbacana. Samo povjeravanjem zaštiti svetog Mihovila i njegove brojne vojske anđela, moći ćemo preletjeti, ne nagaziti i aktivirati mine koje sotona sije. Naš anđeo čuvar dio je vojske svetog Mihovila: on nam daje svoja krila da svaki put kada padnemo, ustanemo i izbjegnemo nove zapreke.

Koliko nam je lijepih misli, koliko mudrih savjeta dano u ovom Papinom odlomku o svetom arkanđelu Mihovilu.

Sveti se Otac u svojim katehezama više puta vraća na  temu anđela. Na primjer, u propovijedi u Svetoj Marti u Vatikanu, 29. rujna 2017., kada komentira tekst Otkrivenja koji smo čuli i danas i koji glasi: Zmaj veliki, stara zmija imenom đavao, sotona, zavodnik svega svijeta, bačen je, Papa objašnjava da je to vizija kraja svijeta, ali u međuvremenu (sotona) napastuje, stvara neprilike u našem životu: neprestano pokušava zavesti, kao što je zaveo našu majku Evu uvjerljivim argumentima: ‚Jedi voće, dobro će ti činiti, znat ćeš mnogo toga.‘ I tako, kaže papa Franjo, sotona počinje poput zmije zavoditi, zavoditi i onda kada padnemo, optužuje nas pred Bogom: ‚Ovaj je grješnik, on je moj.‘ Sotona nas želi vrbovati na svoju stranu protiv Boga: Moj je, vodim ga sa sobom. Ali Papa nastavlja: Mihovil vodi rat s njime, Gospodin ga je tražio da vodi rat: za nas koji smo u ovom našem životu na putu prema nebu. Mihovil nam pomaže da ratujemo zajedno s njime, da nas ne zavede ovaj zli duh koji nas zavarava svojom zavodljivošću.

Nakon ovog Papinog razmišljanja, dopustite mi na kraju nekoliko savjeta.

Činimo ono što čini Švicarska garda koja pomaže svetom Mihovilu u zaštiti Grada Vatikana. Svake godine obnavljaju svoju prisegu da će ostati vjerni svom zadatku. Prisegnimo i mi ili obnovimo svoju zakletvu da ćemo ostati vjerni vojnici svetog Mihovila. U pratnji našeg najvjernijeg savjetnika, a to je naš anđeo čuvar, nosimo svoj štit:

  1. Zaštitimo svoju glavu kacigom poniznosti: ne umišljajmo da to možemo sami, uvijek stavimo Boga u središte svojeg života, svojih misli.
  2. Branimo svoje srce oklopom molitve: čuvajmo srce prinoseći ga Bogu, neka On bude naša prva i jedina ljubav, ne zaboravljajući svoju braću u kojima nalazimo lice Božje, njegovu prisutnost. Molitva hrani u nama osjećaje ljubavi prema Bogu i braći.
  3. Uzmimo u ruke mač Božje riječi. Neka naše ruke djeluju u skladu s Njegovim učenjem, kao što kaže psalam: Ja dižem ruke prema tvojim zapovjedima koje toliko volim (Ps 119,48)
  4. Neka nas noge nose kamo nas Riječ Božja usmjerava jer: Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi (Ps 119,105).

To su naši alati koji nas čine primjereno opremljenima za ulazak u Mihovilovu vojsku. Samo tako ćemo biti pravi Kristovi vojnici koji se bore za dobro, za širenje Njegova zakona, to jest Isusove zapovijedi da ljubimo Boga i bližnjeg po svoj zemlji.

Svi mogu biti naši saveznici. Štoviše, siguran sam da se nitko, tko bude dirnut našom dobrotom, neće moći oduprijeti i poželjet će i on ujediniti se s nama, biti dio vojske svetog Mihovila.

Ako nas sveti Mihovil svojim bićem upita: „Tko je kao Bog?“, naš odgovor ne može biti nego: „Samo onaj koji je poput Njega sve i samo ljubav“ jer „Bog je ljubav“ (Iv 4,8).