Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi BK BiH u Sarajevu slavili misu uoči 79. redovitog zasjedanja

Sarajevo (IKA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine slavili su u utorak 3. studenog euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, uoči svog 79. redovitog zasjedanja koje će započeti u srijedu, 5. studenog u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, objavila je Katolička tiskovna agencija.

Misu je predslavio predsjednik BK BiH i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je pozdravio poimence sve nazočne biskupe: apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta i njegova savjetnika mons. Amaurya Medina Blanca, zatim vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH Tomu Vukšića, banjolučkog biskupa Franju Komaricu, mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja Petra Palića i pomoćnog banjolučkog biskupa Marka Semrena. Pozdravio je i sve koncelebrante, časne sestre, bogoslove i sve okupljene vjernike kao i one koji su misu pratili preko valova Radio Marije Bosne i Hercegovine. Kazao je da je uzeo misni obrazac „U vrijeme pandemije“ pozivajući sve da uzdignu molitve Bogu kako bi svijet oslobodio te „kuge modernog vremena“.

Propovijed je uputio biskup Komarica koji je na početku pozdravio sve nazočne biskupe, osobito kardinala Puljića, zatim braću svećenike, nazočne redovnice, bogoslove i druge vjernike. Razmatrajući svetopisamski odlomak apostola Pavla koji je vjerničkoj zajednici u Rimu napisao: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Pogibao?“ (Rim 8, 35.37), biskup Komarica kazao je da su to „zapravo riječi Gospodnje“, za neke naše suvremenike nesuvremene, ali da je stvarnost koju te riječi sadrže ostala ista.

Podsjetio je da su na svetkovinu Svih svetih i na Spomen svih vjernih mrtvih kao kršćani pohađali grobove svojih bližnjih te bili u mogućnosti konkretno i izbližega razmatrati o ograničenosti, krhkosti i ugroženosti ljudskog življenja na zemlji. „Njihovi grobovi nam vrlo jasno dovikuju sigurnu istinu: Bio sam/bila sam što si ti, bit ćeš što sam ja!“, istaknuo je biskup Komarica dodavši da nam ove godine dodatnu tjeskobu stvara pandemije covida-19.

„Ovaj nam nevidljivi virus pokazuje da su naše mogućnosti ograničene; da su, takoreći, preko noći – sigurnost i naši čvrsti, neupitni zahtjevi i prohtjevi, kratkoročni i dugoročni, itekako dovedeni u pitanje, a nerijetko su i stvar prošlosti. Jer, ovaj virus i pandemija koju je on prouzročio – neuračunljivi su!“, posvijestio je biskup Komarica dodavši da „život bez Boga Stvoritelja, i posljedično tome, bez pravog odnosa prema Božjim stvorenjima, osobito prema bogolikom stvorenju – čovjeku u njegovoj integralnosti, mora s obzirom na sve vremenite ugroze tog života, a osobito s obzirima na smrt – kapitulirati!“

Kazao je da Božja istina, objavljena u svetopisamskim knjigama, „dozivlje u pamet kako se i život i smrt čovjekova nalaze u Božjim rukama“ te da „trebamo znati da ovu svoju svemoć Bog ne provodi i ne primjenjuje nad svojim stvorenjima iz nekog hira, iz neke svoje prijeteće samovolje, iz bezobzirnosti, nego iz svoje ljubazne obazrivosti i brige za njih, odnosno za nas ljude“.

Na kraju propovijedi biskup Komarica uputio je, kao „poputbinu“ tj. „kao posljednji dar u hodočasnički ‚ruksak‘“ dvije mudre izreke dvojice kršćanske braće – Tome Kampenca iz njegovog poznatog djela „Nasljeduj Krista“: „Iskušenja su ipak čovjeku često vrlo korisna, premda su mučna i teška. Ona ga pročišćuju, ponizuju i poučavaju“; te poznatog filozofa Immanuela Kanta, koji je zapisao „Smrti se najmanje boje oni čiji život ima najveću vrijednost“!

Podsjetivši pak na Isusove riječi „Ovo je volja Oca mojega, da tko god vjeruje u Sina, ima život vječni, i ja da ga uskrisim u posljednji dan“! (Iv 6,40)., uputio je u ime svih nazočnih Bogu usrdnu molitvu „da naša smrt bude povratak, odlazak k Bogu, našem Ocu i svim ljudima koje volimo a koji su već otišli prije nas!“

Pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a u asistenciji su bili bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu predvođeni mons. Tomom Kneževićem.

Biskupi će također u srijedu, 4. studenog ujutro slaviti misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovskom zajednicom.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinare u četvrtak, 5. studenog u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13, s početkom u 12 sati. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i biskup Palić, priopćila je KTA.