Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić predvodio proslavu Velike Gospe u Stenjevcu

Zagreb (IKA)

Svečanu misu na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak 15. kolovoza 2023., u istoimenoj župi u zagrebačkom Stenjevcu predslavio je umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U uvodu u svoju homiliju kardinal Puljić upitao je sve prisutne što za njih znači slaviti Uznesenje Marijino na nebo. „Počet ću od onih prvih koraka našeg vjeronauka – mi malo stariji toga ćemo se bolje sjećati. Prvo što nam je vjeroučitelj tumačio je zašto smo na ovom svijetu. Onda je rekao jedan slogan koji smo svi zapamtili: ‚Na ovom svijetu smo zato da Boga upoznamo, Boga uzljubimo i tako u nebo dođemo.‘“

„Međutim, da bismo Boga upoznali potrebno je ono što je Bog sam o sebi rekao na neki način prihvatiti. Vi znadete kako je Bog nakon prvog grijeha Adama na poseban način Izabranom narodu i proroku Mojsiju dao jednu posebnu svetinju – Kovčeg zavjetni. U tom Kovčegu zavjetnom oni su čuvali Aronov štap, čuvali su dvije ploče koje je Bog Mojsiju objavio Zakon Božji, i čuvali su manu koju su jeli kroz pustinju. I kako taj narod Božji nije baš vjerovao i držao do Boga, Bog ga je kažnjavao, opominjao ne bi li se narod vratio Bogu.“

Prorok Jeremija sakrio je Kovčeg da ga se ne oskvrne, te, nažalost, ni do dana današnjeg nije nađen, podsjetio je kardinal Puljić. „Jeremija je umro, a ljudi se satraše tražeći gdje je Jeremija sakrio Kovčeg. Međutim, Knjiga Otkrivenja naziva manu kao Kovčeg zavjetni. Istina, taj Kovčeg zavjetni nisu smjeli prije dodirnuti – odmah su umirali. Ali onaj Novozavjetni Kovčeg – Isus nam s križa kaže: Evo ti majke i Ona je zapravo Ona koja je objavila Boga, rodila Sina Božjega i to je taj Novozavjetni Kovčeg. Štap Aronov je simbolizirao velikog svećenika, a Marija je odmah pristala biti majka Isusova. A Isus je donio evanđelje, Isus je dao sama sebe“, ustvrdio je dodavši da je nužno upoznati što je Bog objavio, a Marija je putokaz.

„Mi živimo u vremenu kad na neki način što god je nadnaravno nekako se gura ustranu, a ovozemaljsko se propagira. Kaže se kako je glavna vrednota imati, trošiti, trgovati. Čovjek se pita ima li još kojih vrednota, postoji li duša? Zgrozim se kako se tobože sablažnjavaju, dok donose zakon o neradnoj nedjelji. To je kaže korist Crkve, ma vidi, molim te. To je Bog zapovjedio. Svi smo mi ta Crkva i zato ako se toliko naglašava jednaka prava, nemamo li mi jednaka prava tražiti ono što nam pripada? Pitam se koja je tu ravnopravnost. I ne, nemamo onih koji će plaćati medije kao oni što su svjetski moćnici koji nameću relativizam i terorizam na neki način. Tako zapravo žele smetnuti pogled čovjeka s vječnosti“, upozorio je predslavitelj.

„I zato smo mi danas ovdje kod Marije da nam ona pokaže da nije samo život na zemlji, postoji život na nebu, Boga upoznati, Boga ljubiti i tako u nebo doći. Marija nas uči kako Boga ljubiti. Vi se sjećate onog momenta kad je rodbina došla Isusu i rekla: Evo tvoje majke ondje te traži, a On zaokruži pogledom: Tko je moja majka? Onaj koji sluša Riječ Božju i vrši. Jako je važno da mi kršćani shvatimo da objava Božja nama je dana za spasenje. Mi nju moramo upoznati, ako Boga ne znamo kako ćemo Ga ljubiti?“, upitao je kardinal.

Okupljenim vjernicima posvijestio je da moraju biti svjesni da im se Bog očitovao na poseban način. „Bog nam govori u prirodi. On je Stvoritelji i pokazuje nam tu svoju svemoć. Bog nam govori i u našoj savjesti – jest da su mnogi tu savjest odaslali. Narodna kaže: Ako nećeš raditi kako misliš, onda počneš misliti kako radiš. A onda nam na poseban način Bog govori u Riječi Božjoj. I pravi kršćanin ne smije propuštati dan da tu Riječ Božju ne pročita, da Boga čuje. Jer, nije dovoljno da mi Bogu govorimo što nam treba, nego je potrebno Boga čuti i to u srcu, da nas Bog vodi, da bismo Boga upoznali i rasli u ljubavi, jer, najvažnija lekcija u životu jest naučiti ljubiti Boga i bližnjega. To su najvažnije dvije zapovijedi.“

Na kraju homilije kardinal Puljić poručio je da Gospa na poseban način uči ljubiti i vjerovati.“ Isus ju je proglasio blaženom jer je prije vjerovala, a onda ga začela. Vjerovati! To znači imati povjerenja u Boga, shvatiti da je Bog onaj koji se objavljuje i daruje. I rekoh da smo naučili upoznati, ljubiti i tako u nebo doći. Tko danas priča o nebu, o vječnosti? Nitko. Kao da smo na čekanju. Dakle, potrebno je gledajući u nju koja nas odozgo gleda, koja je na Nebo uznesena i koja nas prati, da i mi shvatimo da ćemo ondje gdje je biti i mi. Slaviti Veliku Gospu, to znači gledati njezin putokaz“, zaključio je.

Na kraju mise, župnik preč. Vjekoslav Meštrić blagoslovio je nabožne predmete, zbor je otpjevao himan Gospi Stenjevečkoj te je izmoljena zavjetna molitva Gospi Stenjevečkoj.