Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski biskupi odgađaju pohod Rimu „ad limina apostolorum“ zbog novog zatvaranje zemlje uslijed pandemije

Salzburg (IKA)

Zbog strogih epidemioloških mjera u borbi protiv pandemije COVID-19 - koje su na snazi u Austriji od ponedjeljka 22. studenoga do 12. prosinca - Austrijska biskupska konferencija odlučila je odgoditi odlazak svojih biskupa u Rim u sklopu tradicionalnog pohoda „ad limina apostolorum“, izvijestio je Kathpress u utorak 23. studenoga, a prenosi katolički mrežni portal Crux.

Podsjetimo, tzv. pohod „ad limina apostolorum“ (latinski naziv) u prijevodu bi značio pohod „na apostolske pragove“, odnosno na grobove apostola Petra i Pavla u rimskoj bazilici sv. Petra, koje tradicionalno svakih pet godina obilaze svi dijacezanski biskupi Katoličke Crkve. Ovaj običaj uveo je papa Siksto V. (pontifikat 1585. – 1590.), pripadnik Reda franjevaca konventualaca koji je po ocu bio Hrvat iz Boke kotorske. Poznat je i po tome jer je osnovao i Hrvatima darovao crkvu sv. Jeronima u Rimu, koja je bila preteča osnivanju Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Od 1. veljače 2022. godine u Austriji obvezno cijepljenje protiv COVID-19

Nadbiskup Salzburga i predsjednik Austrijske biskupske konferencije mons. Franz Lackner izjavio je da austrijski biskupi, zbog stroge karantene u zemlji i javne rasprave koja se vodi zbog (ne)cijepljenja protiv koronavirusa, jednoglasno odlučili da neće putovati u Rim i sudjelovati u biskupskom pohodu „ad limina apostolorum“ koji je na rasporedu od 29. studenoga do 3. prosinca.

„S obzirom da je situacija u Austriji vrlo napeta, zbog četvrtog po redu zatvaranja, mi biskupi želimo se solidarizirati s narodom“, kazao je nadbiskup Lackner, dodavši da su svi austrijski biskupi cijepljeni protiv COVID-19.

„Ovo je bila teška odluka jer se dugo i intenzivno pripremamo za pohod ad limina apostolorum te smo se veselili razmjeni iskustava s papom Franjom i njegovim najbližim suradnicima“, izjavio je nadbiskup Salzburga, izrazivši još jednom žaljenje što se neće vidjeti s Papom i posjetiti razne odjele Rimske kurije, kao i hodočastiti u četiri papinske bazilike u Rimu, uz tradicionalni posjete grobovima apostola Petra i Pavla.

Kao što smo već naveli, mjere zatvaranja u Austriji, četvrte po redu, bit će na snazi do 12. prosinca s mogućnošću produženja, a novi austrijski kancelar i bivši ministar vanjskih poslova grof Alexander Schallenberg – koji je tijeku mandata naslijedio dosadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza, čelnika Narodne stranke, koji je odstupio s dužnosti pod optužbom austrijskog Državnog tužiteljstva za korupciju i pronevjeru državnog novca – objavio je da će od 1. veljače u Austriji cijepljenje protiv COVID-19 biti obvezno.

Nadbiskup Franz Lackner: Vrijeme izolacije iskoristimo za trenutke šutnje, razmišljanja i molitve

Inače, u Austriji je dosad cijepljeno 66 posto stanovništva, od ukupno 8,9 milijuna. Prema novoj odluci savezne vlade o zatvaranju, građani su dužni ostati u svojim domovina, i cijepljeni i necijepljeni, dopušten im je odlazak na posao, te i još neke aktivnosti poput kupnje osnovnih namirnica. Zatvoreni su kafići i restorani, hoteli i božićni sajmovi, kao i kazališta. Dopušten je odlazak u šetnju bez ograničenja ili udaljenosti. Također, austrijska vlada je zamolila roditelje da ne šalju djecu u škole te da ih zadrže kod kuće ako je to moguće.

Austrijski biskupi također su najavili ograničenja kad je riječ o sudjelovanju na vjerskim obredima i misama, odnosno u dijeljenju sakramenata. Iako se ne zabranjuje sudjelovanje vjernika misama, biskupi su rekli da će slijediti vladine mjere koje zahtijevaju od vjernika da na liturgijskim službama, u zatvorenom i na otvorenom prostoru, nose masku za lice FFP2 uz propisani razmak jedni od drugih. Svećenici i drugi crkveni službenici dužni su pokazati dokaz o cijepljenju, oporavku od bolesti COVID-19 ili negativan test na COVID-19.

U svom obraćanju, nadbiskup Lackner je još dodao da je zabrinut zbog polarizacije u društvu uslijed nove karantene i zahtjeva za cijepljenjem, što se posebno očitovalo u prosvjedima u Austriji tijekom proteklog vikenda.

„Pandemija pogađa sve i svatko mora preuzeti odgovornost za sebe i druge“, kazao je nadbiskup Salzburga i pozvao građane da ostanu uravnoteženi, unatoč nezavidnoj situaciji, te da pomažu jedni drugima.

„Mi biskupi pozivano vjernike, ali i sve građane, da vrijeme izolacije iskoriste za trenutke šutnje, razmišljanja i molitve“, istaknuo je nadbiskup Salzburga i predsjednik Austrijske biskupske konferencije, franjevac mons. Franz Lackner u izjavi za Kathpress, koju u srijedu 24. studenoga prenosi prenosi katolički mrežni portal Crux.

Novi datum pohoda Rimu „ad limina apostolorum“ za austrijske biskupe nije određen, očekuje se da to bude tijekom 2022. godine.