Budi dio naše mreže
Izbornik

Kapucini iz Krakowa otvorili misiju u Južnom Sudanu

Bentiu (IKA)

Kapucinska provincija iz Krakowa, čiji članovi godinama djeluju kao misionari u Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Gabonu i Alžiru, otvorila je, na Svijećnicu, 2. veljače 2023., misiju i u Benituu u biskupiji Malakal u Južnom Sudanu, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.

U studenom 2019. južnosudanski biskup Stephen Nyodho Ador Majwok iz biskupije Malakal posjetio je Poljsku na poziv Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji. Za vrijeme posjeta obišao je i kapucine u Krakowu. Susret s njim potvrdio je ispravnost učinjena izbora i omogućio da se više upoznaju s problemima te mlade Crkve. Na njegov poziv dva kapucina nakratko su posjetila biskupiju kako bi izvidjeli mogućnosti osnivanja misije. Nakon izviđanja provincijski kapitul kapucina prihvatio je 2020. projekt nove misije, a generalni ministar Reda dao je svoju suglasnost.

Poslije ovih odluka, 1. ožujka 2022. u Južni Sudan otputovao je prvi kapucinski misionar fra Robert Wieczorek koji je 25 godina djelovao u Srednjoafričkoj Republici. Prije nekoliko dana pridružili su mu se fra Artur Ziarek, koji već mnogo godina djeluje kao misionar u Čadu, i fra Augustyn Chwałek, koji je tek započeo svoje misionarsko iskustvo. Na uvođenje u službu poljske kapucine u Južni Sudan pratili su provincijalni ministar fra Marek Miszczyński i tajnik za misije fra Jerzy Steliga.

Na blagdan Prikazanja Gospodinova, 2. veljače, osnovana je u Benituu u biskupiji Malakal u Južnom Sudanu prva misijska zajednica Kapucinske provincije iz Krakowa. Taj važan trenutak za kapucine poklopio se s hodočasničkim putovanjem pape Franje koji je u Južnom Sudanu boravio s porukom mira i pomirenja budući da je ova regija još uvijek pogođena bratoubilačkim ratovima, unatoč prevladavajućem kršćanskom stanovništvu. „Braća kapucini, sinovi sv. Franje, žele, sukladno duhu svoga utemeljitelja, postati oruđe mira i donositi ljubav tamo gdje je mržnja, jedinstvo gdje je podjela, nadu gdje je očaj“, poručili su kapucini iz Krakowa, prenosi portal Katoličkog tjednika „Nedjelja“.