Budi dio naše mreže
Izbornik

Raste zabrinutost nakon napada na crkve u Francuskoj i Njemačkoj

Beč (IKA)

Iz promatračke organizacije Observatory for the Intolerance and Discrimination Against Christians (OIDAC) izrazili su zabrinutost nakon paleža u crkvi u njemačkom Wissenu i napada na crkve u Parizu, objavila je 21. veljače 2023. Catholic News Agency.

Drevna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Wissenu u njemačkoj pokrajini Westerwaldu teško je oštećena 10. veljače u požaru.

Župnik Martin Kürten opisao je napad kao „palež vođen zastrašujućim jednoumljem“. Kazao je da je uništio i moral mjesne zajednice i ostavio duboku prazninu. „Zastrašujući su jednoumlje i brutalnost s kojima je napadač postupio“, dodao je. Počinitelj je razbio prozor te oko 4:30 podmetnuo požar koji je primijećen tri sata kasnije. Nitko nije ozlijeđen.

Kazao je da je barokni oltar Svetoga Križa iz 17. stoljeća, restauriran 2022. godine, potpuno izgorio. Među ostalim, oštećen je i zidni oslik Petera Heckera, umjetnika čija djela krase i kölnsku katedralu.

Župnik štetu procjenjuje u milijunskom iznosu.

Napomenuo je da će crkva biti zatvorena barem do kraja 2023. godine. Liturgija će biti slavljena u drugim župnim prostorima.

Njemačka policija uhitila je 39-godipnjeg muškarca za kojega sumnja da je povezan s napadom, ali je motiv napada, kako su priopćile vlasti, još uvijek nejasan.

Pomoćni biskup Kölnske nadbiskupije Ansgar Puff pohodio je oskvrnutu crkvu 15. veljače. Tom prilikom rekao je da suosjeća sa stanovnicima Wissena. Kölnski nadbiskup kardinal Rainer Maria Woelki crkvu će pohoditi na Prvu korizmenu nedjelju, 16. veljače, objavila je nadbiskupija.

Nekoliko tjedana prije napada u Njemačkoj, u Francuskoj je nekoliko crkvi također bilo metama napada.

Između 17. i 25. siječnja podmetnuto je nekoliko požara, u kojima nitko nije ozlijeđen. Među njima je crkva Gospe Fatimske u 19. arondìsmanu u Parizu napadnuta dvaput 17. i 22 siječnja. Nepoznati počinitelj polio je zapaljivom tekućinom vrata te podmetnuo požar koji se nije proširio u unutrašnjost, objavio je OIDAC.