Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac poslao brzojav sućuti zbog poginulih u požarima na Havajima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo poslao je u petak 11. kolovoza 2023. brzojav sućuti apostolskom nunciju u Sjedinjenim Američkim Državama mons. Christopheu Pierreu zbog poginulih u požarima na havajskom otoku Mauiju, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

„Papa Franjo se duboko ožalostio čuvši za gubitak života i uništenje uzrokovano požarima, te izražava svoju solidarnost s onima koji trpe zbog ove tragedije, posebice piše s onima čiji su voljeni umrli ili nestali“, piše u brzojavu koji potpisuje državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Papa je obećao da će moliti za preminule, ranjene i raseljene, kao i za one koji su pritekli upomoć.

„Kao znak svoje duhovne blizine, Sveti Otac rado zaziva na sve ljude na Mauiju blagoslov svemogućeg Boga za snagu i mir“, piše na kraju brzojava.

Hina je 11. kolovoza izvijestila da su u požaru stradale najmanje 55 osoba. Još više ih je koji su se nagutali dima te imaju opekline i druge ozljede.

Najmanje tri velika požara planula su na Mauiju, drugom najvećem havajskom otoku, u utorak navečer, odsjekavši zapadnu stranu otoka i povijesni grad Lahainu u kojem je najmanje 271 građevina uništena ili oštećena. Bivši kraljevski glavni grad Lahaina jedna je od glavnih atrakcija Mauija, koju svake godine posjeti dva milijuna turista – oko 80 posto posjetitelja otoka.

Organizirano je najmanje šest prihvatilišta, a gotovo 30 tisuća turista je evakuirano.

Potraga za nestalima još traje, a otežavaju ju problemi s komunikacijama. Oko 11 tisuća kućanstava još je bez struje. Požar je oko 80 posto pod nadzorom.