Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnji izlet u Laćarak učenika osnovnih škola u Srijemskoj Mitrovici

Laćarak (TU) (IKA)

Učenici srijemskomitrovačkih osnovnih škola koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u subotu 8. svibnja uputili su se na svoj godišnji izlet. Njima su se priključile učenice koje pohađaju istu nastavu u Sotu. One su došle u pratnji svoje učiteljice Ane Hodak. Ove godine izlet je organiziran u prostorijama župe Sveta Ana, Majka Blažene Djevice Marije u Laćarku.

Organizator izleta bio je nastavnik Dario Španović, koji im predaje taj školski predmet.

Okupljanje je započelo u prostorijama župe u 10 sati, a susret je trajao do 16 sati. Djecu je na početku dočekao domaći župnik, vlč. Ivica Zrno, koji je djeci, njihovim roditeljima, te školskoj pratnji izrazio srdačnu dobrodošlicu. Nakon toga je uslijedio kratki obilazak crkve, te odlazak u župske prostorije.

Veliki postotak djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku upisan je i na katolički vjeronauk

Kroz ovo vrijeme djeca su imala priliku, kroz igru i kreativne radionioce, ponoviti dio školskog gradiva, te uz radosno druženje i ponovni susret obnoviti poznanstva.

Obzirom da je veliki postotak djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku upisan i na katolički vjeronauk u školi, kao njihova pratnja došla je i njihova vjeroučiteljica Sara Žurovski, koja je djeci, putem zoom aplikacije upriličila kontakt sa djecom iz doma za napuštenu djecu u Ugandi.
“Želja mi je bila da se naša djeca upoznaju s drugom djecom koja im mogu posvjedočiti koliko je važno pružati i pomagati, te kolika je važnost zahvalnosti u životu čovjeka, a osobito vjernika. Drago mi je da su djeca imala priliku za ovakvo nešto, te da su bila aktivna u ovom dijelu susreta”, poručila je Sara.

Nastavnik Dario Španović: Upriličeno je lijepo druženje, djeca su se susrela, ponovio se dio gradiva

Velika prednost ovog izleta jest u tome što se cjelokupni susret odvijao u dvorištu. Na kraju susreta djeci je podijeljen Hrcko koji su ponijeli kući.

Hranu i piće za susret osigurao je Hrvatski kulturni centar „Srijem“ – Hrvatski dom.
Više o izletu rekao nam je nastavnik Dario Španović:
“Vjerujem da smo svi svjesni kako je već više od godinu dana veoma specifična situacija. To se osjeti na svim područjima društvenog i poslovnog života. Stoga se ta situacija odrazila i na našu redovitu nastavu. Redovito smo ovaj godišnji izlet provodili u putovanju i upoznavanju hrvatskih krajeva. Nažalost, to sada nije moguće. Želja nam je i nakana bila da djecu ne ostavimo bez određenih mogućnosti. Stoga nam se izlet ove vrste učinio kao veoma dobro rješenje. Upriličeno je lijepo druženje, djeca su se ponovno susrela, ponovio se dio gradiva. Može se reći da smo u ovim uvjetima učinili ono što se moglo učiniti, a budući da se sve događalo na otvorenom, osigurali smo i mjere koje su predviđene u ovoj situaciji”.