Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Gotovo dvije tisuće hodočasnika okupilo se u petak 8. svibnja, „osmoga“ u mjesecu, hodočasničkom danu Gospi Brze Pomoći, u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu.

Kako bi u ovim posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa svi Gospini štovatelji mogli sudjelovati na misnim slavljima toga ih je dana na otvorenom u svetištu slavljeno sedam. Veći je broj vjernika pristupio sakramentu pomirenja za koji su im u odgovarajućim prostorijama na raspolaganju bili brodski i okolni te umirovljeni svećenici. Sva su slavlja predvodili domaći svećenici.

Središnje hodočasničko slavlje uz domaćeg župnika Ivana Lenića te grkokatoličkoga brodskog župnika Aleksandra Hmilja i misionara Krvi Kristove iz Zagreba o. Marijana Zubka, predvodio je umirovljeni brodski župnik mons. Stjepan Belobrajdić, a posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vjeroučitelj Robert Čabraja.
Tumačeći evanđelje u kojem Isus stišava oluju i smiruje svoje preplašene učenike, mons. Belobrajdić primijetio je kako Isus kritizira nevjeru svojih učenika i upozorava ih da se ne moraju ničega bojati kad je On s njima.

„Kao i učenike mnogi će u ‘virusu’ našega vremena kušati i našu vjeru prema Bogu, bližnjemu i potrebitima. Upravo je to bila prilika u ovim danima pandemije, a bit će i dalje, da rastemo i sazrijevamo i ne bojmo se jer je Isus u lađi našega života“, rekao je uz ostalo mons. Belobrajdić. Vjernicima je na kraju postavio tri pitanja i zamolio ih da na njih odgovore konkretnim življenjem svoje vjere: „Prvo pitanje koje nam želim postaviti je – u kojim područjima svoga života doživljavam najveće valove i jesam li čuo što mi Isus odgovara. Čuli smo da je rekao apostolima – Kukavice, bojite se, a ja sam tu?! Drugo pitanje je – u tim životnim valovima doživljavam li da je Isus sa mnom ili s tolikima oko sebe, pitam ‘Bože, Isuse, pa gdje si’? I treće pitanje koje traži životni odgovor je – koja je moja najveća zapreka da imam potpuno povjerenje u Boga i time ostvarujem radost svoga življenja? Braćo i sestre, pozvani smo na ta pitanja odgovoriti svojim životom. U tome neka nam pomogne naša Gospa Brze Pomoći“.

Da bi poštovali mjere fizičkog razmaka, boravka primjerenog broja vjernika u crkvi, ispovijedanja u zatvorenim prostorima, upisa misa i drugih oblika služenja vjernicima i njihovih potreba bili su tijekom cijeloga dana angažirani župni suradnici, napose mlađi.

Svečano je bilo i na večernjoj misi na kojoj je sudjelovao veći broj mladih, napose studenata, koji su u zajedništvu s predvoditeljem slavlja studentskim kapelanom Robertom Farkašem zahvalili Gospi za blizinu u ovom vremenu. Tom su misom ujedno nastavili svoje redovite „mise mladih“ koje u tom svetištu inače slave svake srijede.

Nakon višegodišnjeg promišljanja domaćeg župnika i njegovih suradnika, a na poticaj hodočasnika, upravitelj svetišta preč. Lenić pozvao je sve da izraz naše privržene ljubavi i zahvalnosti Gospi Brze Pomoći, čuvarici u ovom vremenu pandemije, bude izrada i postavljanje njezina kipa u župnom dvorištu i stvaranje mjesta molitve i pobožnosti za hodočasnike, te oplemenjivanje svetišta. To će biti zavjet Gospin Brze Pomoći, koji su pojedini vjernici podržali svojim darovima.

Kako bi u ovim posebnim okolnostima pandemije svim Gospinom štovateljima omogućili sudjelovanje na misnim slavljima, ovoga su svibnja domaći svećenici upriličili Dane čašćenja Gospe Brze Pomoći od 5. do 9. svibnja. Tako su dani trodnevnice bili hodočasnički dani za župljane i vjernike grada, koji su imali priliku svakoga dana sudjelovati na četiri misna slavlja, uz mogućnost ispovijedi. I u subotu 9. svibnja slavljene su tri mise.

Crkva je kroz sve dana bila otvorena vjernicima za osobnu pobožnost. Svi dani bili su u znaku molitve Gospi Brze Pomoći, zazivane u litanijama „obranom od zaraznih bolesti i pošasti“, za prestanak bolesti COVID-a 19. Zato je za euharistijska slavlja na sam hodočasnički dan bio korišten posebni misni obrazac „u vrijeme pandemije“, odobren za ovo razdoblje od Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenata.