Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkrivena spomen-ploča mons. Nikoli Doganu u Hrtkovcima

Hrtkovci (IKA/TU)

U povodu 15. obljetnice smrti i 50. obljetnice svećeničkog ređenja prvoga dekana KBF-a u Đakovu mons. Nikole Dogana, mladi svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije hodočastili su u Srijemsku Mitrovicu i Hrtkovce, župu njegova rođenja i krštenja, gdje je otkrivena i blagoslovljena zahvalna spomen-ploča uime obje (nad)biskupije.

U sklopu programa trajne formacije klera Đakovačko-osječke nadbiskupije, svećenici do deset godina svećništva hodočastili su u ponedjeljak 10. listopada u sjedište Srijemske biskupije – Srijemsku Mitrovicu, te poslijepodne sudjelovali na svečanom misnom slavlju u Hrtkovcima, rodnoj župi mons. Nikole Dogana.

Po dolasku u Srijemsku Mitrovicu i katedralu-manju baziliku Sv. Dimitrija, đakona i mučenika, mlade je svećenike dočekao i pozdravio biskup koadjutor Fabijan Svalina, zajedno s domaćim župnikom mons. Eduardom Španovićem te svećenicima djelatnicima Biskupskog ordinarijata.

Nakon pozdrava i kraće okrepe, gosti su pošli u katedralu gdje im se obratio biskup Svalina, upoznavši ih ukratko s poviješću i sadašnjim prilikama u Srijemskoj biskupiji, te pokazao katedralu. Zatim je svoje svjedočanstvo pastoralnih prilika u Srijemskoj biskupiji nekad i sad posvjedočio ravnatelj Biskupijskog Caritasa i zemunski župnik i dekan preč. Jozo Duspara, te ih upoznao s prilikama života i rada u tim krajevima, te ekumenskim nastojanjima i naporima. Prof. dr. sc. Ivica Čatić, profesor biblijskih znanosti na KBF-u u Đakovu i pastoralni suradnik u župama Šid, Sot, Erdevik, Morović, Kukujevci i Gibarac, također je iznio svjedočanstvo dugogodišnjeg boravka u Srijemskoj biskupiji, a nazočnima se obratio i domaći župnik.

Nakon upoznavanja i izloženih predavanja, gosti su pošli u pastoralni centar srijemskomitrovačke župe na odmor i ručak, te nakon objeda pod vodstvom mons. Španovića obišli grad Srijemsku Mitrovicu, osobito povijesne, kulturne i vjerske znamenitosti. Obišli su ostatke stare ranokršćanske bazilike Sv. Dimitrija iz 5. stoljeća u centru grada, zatim pravoslavni saborni hram Sv. Dimitrija, donedavno posvećen sv. Stefanu, gdje su otpjevali i evanđeoski hvalospjev Veliča po ruskom napjevu Akatista. Obilazak su nastavili posjetom iskopinama srednjovjekovne crkve Sv. Marije, sagrađene na temeljima starije, ranokršćanske bazilike pored samostana Milosrdnih sestara sv. Križa, te arheološkom kompleksu Carske palače drevnog Sirmiuma, odakle se upravljalo jednom četvrtinom Rimskog Carstva u doba tetrarhije. Kustosica muzeja je izložila povijest i razvoj samog grada, te su gosti osim ostataka bogatih mozaika i dijela rimske carske palače, mogli vidjeti i maketu starog Sirmiuma.

Po povratku ih je u grkokatoličkoj crkvi i župi Uzašašća Gospodnjeg dočekao župnik o. Igor Vovk, svećenik grkokatoličke Eparhije sv. Nikolaja, upoznavši mlade svećenike s posebnostima grkokatoličke, uglavnom rusinske zajednice u Srijemu i Vojvodini. Po povratku u katedralu prošli su Parkom Presvetog Trojstva, odnosno Trgom sv. Dimitrija, vidjeli novobnovljeni spomenik Presvetom Trojstvu, koji je u potpunosti obnovio Grad Srijemska Mitrovica, vidjeli nekadašnju zgradu Hrvatskog doma, te nastavili put prema župi Hrtkovci.

Jedan od povoda za to hodočašće mladih svećenika bila je i ovogodišnja obljetnica smrti i svećeničkog ređenja znamenitog Hrtkovčanina, a zaslužnog svećenika tada Đakovačke i srijemske biskupije, mons. Nikole Dogana, profesora fundamentalne teologije i prvog dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, odgojitelja u Bogoslovnom sjemeništu, voditelja liturgijskog pjevanja, kanonika Stolnog kaptola i kapelana Njegove Svetosti. Tom prigodom slavljena je i svečana koncelebrirana misa u hrtkovačkoj župnoj crkvi Sv. Klementa I., pape i mučenika, koju je u zajedništvu s biskupom Svalinom, domaćim župnikom Ivicom Živkovićem, te klerom Srijemske biskupije, kao i hodočasnicima-mladim svećenicima, i drugim svećenicima koji su pristigli iz Đakovačko-osječke nadbiskupije ovom prilikom, predvodio i propovijedao đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Govoreći zahvalno o zaista bogatom životnom i svećeničkom putu mons. Dogana, dijeleći i svoja osobna sjećanja, u propovijedi biskup je istaknuo kako je nemoguće ukratko ocrtati lik i djelo svećenika Nikole. Citirao je i đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, koji je tada, 2007. godine, na oproštaju od pokojnog profesora rekao: „…kao čovjeka progonila su ga temeljna ljudska pitanja i na njih je tražio odgovore. Zato je bio fundamentalni teolog u punom smislu te riječi. I tu je, slobodan sam reći, tajna njegovih profesorskih i svećeničkih vrlina i kvaliteta. (…) u Srijemu je od majke udovice kojoj je on bio sve, primio odgoj koji ga je poticao na rad i marljivost. Taj je odgoj bio nadograđen sjemenišnim odgojem u Đakovu i osobito u Papinskom zavodu Germanicum et Hungaricum koji je osim marljivosti i radinosti, tražio i izvrsnost“.

Biskup Ćurić je zatim pokušao sažeti pokojnikov život i karakteristike u tri točke – mislilac “egzistencijala” vjere, svećenik zanosa i ljepote liturgijskih slavlja, te teolog križa i kršćanskog mučeništva. Istaknuo je i njegove ljudske i svećeničke vrline, te osobito plemenita nastojanja oko jedinstva kršćana, koje mu je uvijek bilo na srcu.

“Koraci vjere i svećeničke službe vodili su ga u osjetljivosti za ljudske potrebe. Kad je trebalo tješiti, znao je strpljivo razgovarati, savjetovati, pružiti pomoć. Ne dopustiti da Bog ostane „iza vrata“, jer je „čovjekov put do Boga uvijek put s čovjekom“ (usp. Vjesnik, 1990.). Volio je Crkvu i bilo mu je stalo do svih gibanja u njoj. Osjećao je to bĭlom koncilskoga „aggiornamenta“ u kojem se i sam razvijao. Gajio je povezanost sa svećenicima iz drugih naroda, a brižno pratio, i sam u velikoj mjeri pripremao važne događaje u našoj Crkvi. Boljela su ga ratna stradanja i rane, odlasci i prisilna preseljenja.

S osjećajem je pristupao ekumenskim pitanjima, i kao svećenik i kao predavač ekleziologije. „Istok i Zapad našli su svoj dodir baš u ovim našim krajevima“ – napisat će prof. Dogan. „Prvih deset stoljeća dvije tradicije vjeruju u istom apostolskom zajedništvu, imaju iste svetopisamske izvore, iste sakramente, otačku tradiciju, pobožnost prema Bogorodici … a onda ono 11. stoljeće (…) Jedan polog vjere, od tada je raskoljen, rascijepljen.“ (Vjesnik, 10/1988.). I na tom planu prof. Dogan nam pokazuje smjer otvorenosti, suradnje i rada na obnovi jedinstva Crkava, moleći da se jednom ostvari i puno jedinstvo i euharistijsko zajedništvo”, naglasio je biskup Ćurić.

Liturgijsko pjevanje predvodili su svećenici pod vodstvom maestra Ive Andrića, a mnogobrojni Hrtkovčani okupili su se zahvaliti Bogu na daru Nikolina života, s ponosom što je njihova zajednica dala takvog svećenika, ali i dirnuti prizorom tolikih mladih svećenika u njihovoj župi, prvi put nakon mnogo godina.

Po završetku misnog slavlja, biskupi i svećenici uputili su se u podnožje župne crkve, gdje je biskup Ćurić blagoslovio za tu priliku postavljenu zahvalnu spomen-ploču s bitnim crtama iz života mons. Dogana, u ime Đakovačko-osječke nadbiskupije, te cijele Srijemske biskupije. Ploču je otkrio pokojnikov nećak mons. Eduard Španović, župnik u Srijemskoj Mitrovici.

Nakon misnog slavlja, župnik Živković je zajedno sa svojim suradnicima i župljanima pripremio bogate agape, te su se vjernici i gosti zadržali u radosnom bratskom raspoloženju, razmjenjujući iskustva, sjećanja, te dojmove protekloga zaista bogatog dana. I domaćini i gosti su izrazili želju da se takvi susreti ponove.