Budi dio naše mreže
Izbornik

Retfalački župni zborovi hodočastili u Aljmaš

Aljmaš (IKA)

Zborovi retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku gostovali su 21. listopada u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočišta i pohodili istoimenu aljmašku bratovštinu Zajednice Cenacolo.

Zahvalno hodočašće Mješovitog župnoga zbora i Zbora mladih organizirao je retfalački župnik i Cenacolov duhovnik preč. Ivan Jurić na poziv vlč. dr. sc. Tomislava Ćurića, rektora Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu i aljmaškog župnika, koji je ugostio zboraše kako bi Retfalčanima dolično zahvalio za liturgijsko pjevanje na ovogodišnjem središnjem euharistijskom slavlju Velike Gospe u Aljmašu.

Vlč. Ćurić domaćinski je dočekao hodočasnike podno križnog puta na brdu Kavarija i zajedništvo je otvoreno radosnim pjevanjem Gospi Aljmaškoj te molitvom ispred Memorijalnog centra (MC). Posjet je započeo upoznavanjem MC-a koji je od nekadašnjeg vojnog bunkera (1953.) uređen u zavičajno-galerijski i memorijalni prostor i otvoren 1. kolovoza 2023. godine. Ulazna kovana vrata izradio je retfalački župljanin Zdravko Zetović, a mukotrpno pjeskarenje svodova sa šest tona pijeska na 450 četvornih metara je „s puno utkane ljubavi i žrtve“ odradio pravoslavni vjernik Nenad Božić iz Srbije, kazao je župnik Ćurić te je posjetitelje proveo Memorijalnim centrom stručnim pojašnjavanjem sadržaja. Naime, doc. dr. sc. Tomislav Ćurić je profesor na Katedri za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Osijeku te je naglasio vrijednost izloženih umjetničkih djela duhovno nadahnutih i nastalih tijekom Domovinskoga rata kada su Aljmašani bili u progonstvu, a u Kapeli sv. Križa (gdje se slave mise) ispričao je o relikviji sv. Križa koja se ondje nalazi. Skupini četrdesetak zboraša i svirača u razgledanju su se pridružila braća Zajednice Cenacolo, redovnica Sestre naše Gospe i članica zbora s. Vianea Pezer te tri redovnice valpovačke župe Bezgrješnog začeća BDM. Pohod je završen dojmovima koje je u knjigu zapisao zborovođa i pjevač Ivan Bošnjak.

U drugomu dijelu pohoda pješačilo se Zajednice Cenacolo gdje je zboraše dočekao David Tolić te je Cenacolov duhovnik preč. Ivan Jurić, nakon zajedničke molitve, govorio o nastanku kuće u Aljmašu blagoslovljene 1.lipnja 2019., pogledan je dokumentarni film u kojemu s. Elvira Petrozzi govori o rođenju i poslanju Cenacola. Poslušana su svjedočenja nekoliko mladića o životu u tami i pronalasku svjetla, putu obraćenja i pronalasku novoga sebe, o milosnim trenutcima novoga života u istini, radu i molitvi. Matija, voditelj kuće, upoznao je goste s dnevnim ritmom života u Zajednici – sa „zdravom dinamikom“ dana započetog i završenog u predanoj molitvi svete krunice. Preč. Jurić je razložio što znači živjeti od Providnosti te, pitajući prisutne mole li krunicu sa svojom djecom, pojasnio kako je „molitva najsnažniji štit protiv suvremenih napasti, lijek protiv ovisnosti i škola ljubavi u obitelji“, a naposljetku je, uz osobno svjedočenje privrženosti Cenacolu, iznenadio prisutne uručivši “kapetanu” Cenacola nogometnu loptu – dar osječkih nogometaša koji će posjetiti Zajednicu.

Vrhunac hodočašća ostvaren je na večernjoj pjevanoj misi koju je u crkvi Pohođenja BDM predvodio župnik Ćurić, a suslavio preč. Ante Markić, umirovljeni aljmaški župnik i godinu dana zauzeti suradnik. Na misi su pjevali zboraši uz ravnanje Ivana Bošnjaka i orguljsku pratnju Vjere Kurtović.

U propovijedi je župnik Ćurić pohvalio Mješoviti župni zbor u kojemu ima pjevača s zlatnim pjevačkim jubilejom i to je, kazao je predivno, te je zahvalio za „podršku i molitve u srcima i na usnama“ koje su ga kao župnog sina pratile i prate u duhovnom pozivu. Istaknuo je kako u njegovu 18-godišnjem svećeništvu povezanost s Retfalom nikada nije prestala i živo se sjeća svoje mlade mise koju je slavio 10. srpnja 2005. (uz geslo “Vjera, nada i ljubav”), a s rodnoga praga pratilo ga je dvije tisuće vjernika, do tada neviđeno u Osijeku, i 160 žena priredilo kolače. Prisjetio se, zahvalan Bogu, svojega rasta u župi uz župnika Helmuta Schumachera i redovnica Družbe Sestre naše Gospe, podrške i puno ljubavi i pažnje župljana i zato je, istaknuo je, svećenik.

Vlč. Ćurić zahvalno je govorio o Aljmašu „natopljenom žrtvom, još više vjerom i ljubavlju pobožnih“ gdje se osjeća lijepo i sretno, istaknuvši suradnju sa preč. Markićem i redovnicama te radost zbog brojnih hodočasnika. Naposljetku je predvoditelj zazvao Božju zaštitu na obje župe i prisutne vjernike te preporučio Gospi od Utočišta molitvene nakane. Radosno misno zajedništvo zaključeno je pjevanjem „Tamo gdje palme cvatu“. Druženje je nastavljeno uz bratsku trpezu, pjesmu i darivanje, a slavljeničkom ugođaju pridružili su se s. Dominika Jozić, zborovoditeljica aljmaške župe, i retfalački župni vikar Vladimir Sabo. Retfalački župnik zahvalio je za gostoprimstvo najavljujući veliku pjevačku smotru u Osijeku uz slavlje sv. Cecilije, zaštitnice pjevača.

Vlč. Tomislav Ćurić hodočasnicima govori o prenamjeni vojnog binkera u Memorijalni centar u Aljmašu, 21.10.23. Foto: Nevenka Špoljarić

Ključne riječi:
hodočašće retfala župni zborovi