Budi dio naše mreže
Izbornik

ARGUMENTI HKR-a: 25. godišnjica Stepinčeve beatifikacije

Zagreb (IKA)

U povodu 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca, u ponedjeljak 2. listopada, u emisiji „Argumenti“ Hrvatskog katoličkog radija o snazi Stepinčeva lika govorili su generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja, povjesničar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. Tomislav Anić te župnik Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici vlč. Antun Vukmanić.

Postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja istaknuo je da se danas može govoriti o 25 blagoslovljenih godina, 25 godina prilike u kojima je Crkva u Hrvata približila lik i djelo bl. Alojzija Stepinca. “Ustanovljeno je više od 20 crkava i župa, 40 kapela, a 10-tak oltara ima njegove moći. U Hrvatskoj gotovo da ne postoji grad u kojem nema trga ili ulice, osim Zagreba. Imamo jedno veliko gibanje koje zna kamo ide. Beznačajna su sva ona podmetanja koja ovim kretanjima stavljaju zapreke. Vjerujem i čini mi se da narod jasno percipira snagu Stepinčeva lika”, istaknuo je.

Izv. prof. dr. Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta istaknuo je da je bl. Alojzije prošao sve najnegativnije što se moglo proći u 20. stoljeću – iskustvo Prvog svjetskog rata, gospodarska kriza i Drugi svjetski rat. “Trebamo znati da je kao mladić bio unovačen i proživio iskustvo rata, čime je odrastao mnogo brže nego drugi. Nadbiskup Bauer ga nakon ređenja promiče za ceremonijara, ali on ne želi privilegije i želi na župu. Malo tko je u Zagrebu između dva svjetska rata htio prijeći na radničke kvartove. Stepinac tamo ide bez ikakvog zaziranja”, naglasio je.

Ističući neupitnost svetosti života bl. Alojzija Stepinca, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici vlč. Antun Vukmanić rekao je da je njegova svetost neupitna. “Mnogi ga nazivaju svetim blaženikom. Ništa što nije sveto ne može doći u nebo. On i da nije bio osuđen, i da nije bio proganjan i umro u zatvoru bio bi svet zbog načina života i svega što je činio kao nadbiskup”.

Zaključujući govor o njegovoj svetosti, mons. Batelja istaknuo je da je medicinska komisija potvrdila neprotumačivo izlječenje. “Ovoga ljeta sam u Krašiću ugledao starijeg djeda i baku i među njima dvoje unuka koji su rođeni uz pomoć Stepinčeva zagovora. “Sa Stepinčevim grobom, zemlja u kojoj počiva biva jača”, zaključio je.

Sveti otac Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio je blaženim zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca 3. listopada 1998. godine pred gotovo pola milijuna vjernika iz Hrvatske i  inozemstva. Tom prilikom Sveti Otac među ostalim je rekao: “Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.”