Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a: Franjevačka mladež – nada Crkve i društva

Zagreb (IKA)

Trideset godina djelovanja Franjevačke mladeži (Frama) u Hrvatskoj bila je tema emisije „Argumenti” Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak, 25 travnja 2022.

Gosti emisije bili su fra Ivan Matić, jedan od pokretača Frame u Hrvatskoj, nacionalni duhovni asistent Frame fra Filip Pušić i nacionalni voditelj formacije Frame Ante Čičak. Franjevačka mladež će 30. travnja 2022. proslaviti 30 godina djelovanja u Hrvatskoj.

Fra Ivan Matić se prisjetio početaka „kada su 1992. godine na poziv franjevaca iz Italije bili na Franjevačkom hodu s grupom mladih iz Hrvatske”. To predivno iskustvo bilo im je poticaj za pokretanje susreta na Kaptolu u Zagrebu. Kao službeni dan osnutka Frame  uzima se 14. prosinca 1992.

Ante Čičak istaknuo je da ga je u Framu „najviše privukla radost koju članovi Frame imaju, i bratstvo”. Kroz svoje djelovanje ne služe samo u bratstvu nego i izvan njega. „Kroz ovih 30 godina postoje razne inicijative (socijalna samoposluga, razna prihvatilišta…) u kojima članovi Frame sudjeluju u služenju u radosti, da daju sebe drugima.”

Govoreći o formiranju Frame, da bi bila kvaliteta u Crkvi, ali i u svijetu, fra Filip je istaknuo da „ono najvažnije što oni kao svećenici mogu mladima dati je svjedočanstvo vlastitog života, živjeti u svome životu nasljedovanje Evanđelja i Isusa Krista.”

Nacionalni voditelj formacije Frame istaknuo je „da osoba kroz formaciju najprije mijenja sebe, a samim time i Crkvu”. Članovi Frame žele svojim životom svjedočiti „da postoje mladi koji žive ono što je Isus Krist govorio, koji normalno žive, ali svoj život predaju Gospodinu”.

„Članovi Frame imaju jaki osjećaj za sakramentalni život Crkve”, istaknuo je fra Filip. „Mladi u sakramentalnosti otkrivaju novu snagu za svoj život i za daljnje nasljedovanje i življenje Evanđelja. Upravo kroz sakramentalni život mladi su usko povezani sa samom crkvenošću jer bez Crkve ne bismo mogli imati ni Isusa Krista, a On je onaj koji nas sve spaja.”

Govoreći o konkretnom služenju, Ante Čičak je podsjetio da je služenje „radosno nesebično darivanje”, a jedan od mnogih primjera je uključenost članova Frame u obnovu Petrinje, gdje su volontirali, pomagali, uložili svoje vrijeme i novac.

Hrvatsko nacionalno bratstvo Frame podijeljeno je u pet područja u kojima djeluju pojedina mjesna bratstva koja okupljaju između 1500 i 2000 mladih od 15 (1. razred srednje škole) do 30 godina.

Proslava 30. godina Frame u Hrvatskoj bit će 30. travnja na Svetom Duhu u Zagrebu, a središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak. Proslava će se nastaviti u poslijepodnevnim satima na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prigodnim programom i koncertom duhovne glazbe zbora „Voluntas Tua” Frame Zagreb–Dubrava.