Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bätzing čestitao novim nadbiskupima u Paderbornu i Bambergu

Berlin (IKA)

Papa Franjo imenovao je u subotu 9. prosinca 2023. biskupa Uda Markusa Bentza novim nadbiskupom u Paderbornu, a biskupa Herwiga Gössla novim bamberškim nadbiskupom. Istoga dana čestitku im je uputio predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK) limburški biskup Georg Bätzing, izvještava Vatican News.

U čestitci je biskup Bätzing pohvalio dosadašnji rad mons. Bentza kao pomoćnog biskupa. „Tvoje dugogodišnje iskustvo kao rektora i generalnog vikara u biskupiji Mainz te tvoj rad kao pomoćnog biskupa tijekom više od osam godina najbolji su preduvjeti za preuzimanje vodstva tako velike i povijesno značajne nadbiskupije kao što je Paderborn“, poručio je. Dodao je da je siguran da će se mons. Bentz u novom okružju brzo osjećati kao kod kuće.

„Tradicija i inovacija tu idu zajedno, pučka pobožnost i sinodalnost međusobno se ne isključuju, kultura – pogotovo kad pomislim na impresivan biskupijski muzej – i sajam jednako pripadaju Paderbornu. Festival Libori zasigurno će te pratiti na poseban način. Iznad svega sam sretan zbog vjernika i radnika u nadbiskupiji Paderborn što će imati biskupa koji ima sluh za puls vremena, kao i za brige i nade ljudi“, napisao je biskup Bätzing.

U svom pismu predsjednik Njemačke biskupske konferencije također zahvaljuje mons. Bentzu za njegovu predanost Sinodalnom putu. „Kad sljedeće godine prijeđeš s Rajne na Pader, rijeka će biti manja, ali će odgovornost biti sve veća. Nadbiskupija Paderborn poznata je po tome što je na dobar način poduprla i pratila Sinodalni put. Čvrsto sam uvjeren da ćeš svojim sinodalnim iskustvima i ondje nastaviti put. Stoga bih želio iskoristiti ovu priliku da ti iskreno zahvalim za svu tvoju predanost Sinodalnom putu: u raspravama, u radu na tekstu i posebno za tvoje predano moderiranje sinodalnih skupština.“

Predsjednik DBK u pismu ističe i zadaće novog nadbiskupa Paderborna u Njemačkoj biskupskoj konferenciji. „Tvoja odgovornost u Povjerenstvu za mlade i u Povjerenstvu za opću Crkvu jednako je neophodna kao i tvoje strastveno predsjedanje Radnom skupinom za Bliski i Srednji istok koju vodiš godinama. Za mene su tvoja putovanja u Libanon, Izrael, Palestinu i Jordan uvijek dojmljivi primjeri življene solidarnosti.“

Biskup Bätzing također čestita novoimenovanom nadbiskupu Bamberga, čije imenovanje predstavlja kontinuitet, jer je ondje već bio pomoćni biskup. „Zahvalan sam ti za naše zajedništvo i tvoj angažman u Njemačkoj biskupskoj konferenciji, odnedavno također u Stalnom vijeću i u svim zadaćama s kojima se suočavamo. I već se vidjelo da si netko tko želi pažljivo i praktičnim koracima oblikovati Crkvu budućnosti“, napisao je biskup Bätzing mons. Gösslu.

„Siguran sam da si svojim dugogodišnjim pastoralnim iskustvom i kvalitetama vodstva stekao izvrsna iskustva u svojoj odgovornosti vicerektora sjemeništa i u devet godina kao pomoćni biskup u nadbiskupiji Bamberg, što će ti pomoći u tvojoj novoj odgovornosti. Iznad svega, tvoja će čovjekoljubiva priroda i duboka duhovnost biti ono što će obilježiti tvoju buduću službu“, dodao je.

Biskup Bätzing sa zahvalnošću odaje priznanje pomoćnom biskupu Gösslu za angažman u Njemačkoj biskupskoj konferenciji, što uključuje i njegovo dopredsjedanje Povjerenstvom za karitativna pitanja i članstvo u Povjerenstvu za brak i obitelj. „Osobno si bio uključen u Sinodalni put i izražavao si svoja teološka uvjerenja kako u radu foruma, tako i na sinodskim skupštinama. Crkva u Njemačkoj se suočava s velikim izazovima, koji se mogu osjetiti u biskupijama i biskupskoj konferenciji. Zato su nam potrebni ohrabrujući znakovi i unutarnje uvjerenje da živimo od snage evanđelja i da svjedočimo svoju vjeru u javnosti. Tvoje biskupsko geslo ‚Du allein der Herr‘ (Ti si jedini Gospodin) sigurno će ti pomoći, u istom tom Gospodinu se možemo osjećati sigurnima. Ovo ti od srca želim: da znaš da si potpomognut od našeg Gospodina, da imaš dobre voditelje u svojoj nadbiskupiji i da uvijek možeš biti siguran da ćemo mi braća biskupi zajedno tražiti put Crkve“, napisao je biskup Bätzing u čestitci.

„Siguran sam da ćeš svojim umijećem svećenika, biskupa i osobe doprijeti do mnogih srca. Tvoja se riječ čuje i tvoja predanost cijeni. Znam da nikada nisi želio postati pomoćni biskup i već je bilo jasno da sebe više doživljavaš kao osobu koja svojim djelovanjem utire put drugima“, zaključio je predsjednik DBK.

Nadbiskupija Bamberg je katolička nadbiskupija u sjevernoj Bavarskoj. U njoj se, među ostalima, nalazi i Hrvatska katolička misija Bamberg–Nürnberg. Sufraganske biskupije su joj Eichstätt, Würzburg i Speyer.

Nadbiskupija Paderborn je katolička nadbiskupija u pokrajini Sjeverna Rajna–Vestfalija, ali se proteže i u pokrajinama Hessen i Donja Saska. Njoj pripadaju i četiri hrvatske katoličke misije: HKM u Bielefeledu, HKM u Dortmundu, HKM Hagen i HKM Siegen. Sufraganske biskupije su joj Erfurt, Fulda i Magdeburg.