Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ivan Šaško predvodio križni put na Bliznecu

Zagreb (IKA/TU)

U povodu obilježavanja dvadeset godina od održavanja prvog križnog puta na Bliznecu, Župa svetog Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima organizirala je na Veliki petak 7. travnja pobožnost križnoga puta za osobe s invaliditetom i vjernike grada Zagreba, koji je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Posebnost ovogodišnje pobožnosti križnog puta nije bila samo okrugla obljetnica nego i to da se nije održao na šumskoj stazi „Bliznec“, koja zbog dotrajalosti već neko vrijeme nije u funkciji, nego po cesti paralelno uz stazu, što je zahtijevalo dodatne organizacijske napore.

Uz mons. Ivana Šaška predmolili su župnik Župe u Bešićima vlč. Mladen Škvorc te župnik Župe u Završju, koji je osnivač i voditelj udruge Job, vlč. Dragutin Goričanec. Udruga Job okuplja osobe s invaliditetom, čiji članovi redovito sudjeluju u pobožnosti križnoga puta na Bliznecu.

Biskup Šaško u uvodnim je riječima istaknuo izreku o šumi i drveću koja ima dvije inačice.

„Kada se želi istaknuti zanemarenost cjeline kaže se da ‚netko od drveća ne vidi šumu‘. Kada se želi istaknuti zanemarivanje bitnoga kaže se da ‚netko od šume ne vidi drveće‘. Križni put nam pomaže vidjeti i središte i cjelinu. Zbilja, u ovome šumskom ozračju prepoznajemo ono Drvo koje upućuje na Boga i njegovu Riječ po kojoj je sve stvoreno; na Duha Svetoga od kojega sve što postoji živi. I godišnje je doba primjereno da bismo vidjeli novo buđenje života iz umiranja. Otajstvo je to koje naš pogled srca usmjeruje na nove klice rođene iz predane ljubavi; na vječni život koji nastaje tamo gdje čovjek ima pouzdanja u Gospodina“, istaknuo je zagrebački pomoćni biskup.

„Naš hod je nošen onim što imamo: možda slabom, možda nedostatnom, ranjenom ili iznevjerenom, ali ipak našom ljubavlju. Na ovome hodu susrećemo Krista koji nam križnim putem pomaže pouzdanje povjeriti Gospodinu. Jer on daruje ljubav u koju se može pouzdati i na koju se može osloniti. On ne razočarava“, naglasio je predvoditelj križnog puta te nadodao: „Ovaj hod pomaže donijeti odluku da budemo uz Krista, da živimo s njime. Križ je i ‚sudište‘ na kojemu nas Bog prosuđuje ljubavlju. Ako prihvatim njegovu ljubav, susrećem sreću i radost; ako ju odbijem, ne trebam se čuditi nemiru i nezadovoljstvu, sukobima i tjeskobi, jer to su – u konačnici – jedini plodovi koji rastu iz sebičnosti.“

Na završetku križnog puta biskup Šaško pozvao je okupljene da se jačaju istinom i raduju zagledani u Krista raspetoga jer u njemu mogu vidjeti dalje od muke, i njegove i svoje. „Hvala mu za taj dar iz kojega je rođen i Križni put na Bliznecu. Čvrsto vjerujemo da će iz toga dara biti i obnavljan, usprkos onima kojima smetamo i mi i naš hod za križem. Ali, mi hodamo i molimo za njih. Ne zbog nekih svojih ideja i prohtjeva, nego jednostavno jer je ljubav takva, a mi bez Krista i njegove ljubavi ne možemo živjeti“, zaključio je biskup Ivan Šaško.

Postaje križnoga puta čitali su članovi Udruge Job i župljani Župe svetog Petra i Pavla u Bešićima. Pjevao je župni zbor. Nakon završnog nagovora koji je održao biskup Šaško, članovi Lovačkog društva Sljeme pripremili su okrepu za prisutne.