Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić u pastoralnom pohodu župi Vojnić

Vojnić (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić je 9. i 11. prosinca pastoralno pohodio Župu sv. Antuna Padovanskoga u Vojniću.

Biskup je posjetio filijale u Krnjaku i Tušiloviću, osnovnu školu i vrtić te se susreo s načelnikom Općine Vojnić Nebojšom Andrićem. Na kraju svog pohoda biskup se susreo i s pastoralnim i ekonomskim vijećem te predstavnicima zajednica u župi.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 11. studenoga misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivom Bošnjakom i vojnim kapelanom iz Karlovca Ivanom Blaževcem.

Na početku uime župne zajednice biskupa je pozdravio vjeroučitelj Ivica Josipović istaknuvši kako dolazak i prisustvo biskupa vjernicima te župe predstavlja iznimnu radost i blagoslov. Zahvalio je biskupu na svim održanim susretima te upućenim riječima i iskazanom razumijevanju za potrebe te župe.

U homiliji biskup je rekao kako je došao da susretne i čuje svakog vjernika. „Tu sam da razgovaramo te da se uvjerim u ono što i vidim, a to je da ova župa živi. Ovdje se slavi Gospodina, izvršavaju se Božje zapovjedi, dijele sveti sakramenti, odgajaju djeca i mladi u vjeri te se sve ono što sadrži život jedne katoličke župe događa ovdje. Na tome prije svega zahvaljujem župniku koji se trudi i sve to dobro organizira. Također hvala i svima vama na gostoljubivosti koju ste mi iskazali prilikom svih susreta“.

Biskup je podsjetio i kako je danas treća adventska nedjelja koju još zovemo Gaudete – radujte se. „Tako i počinje molitva na početku mise, te nas poziva na radost. A zašto baš na to? Zato jer je Božić blizu, taj naš najradosniji blagdan koji nam govori da nismo sami, da Bog dolazi svakom od nas i da nas toliko voli da se nije ustručavao biti jedan od nas. Zato je i rođen u Betlehemu, u običnoj skromnoj štali, a ne u palači iako je Kralj nad kraljevima. Danas kada se spomene advent samo se puno govori o vilenjacima i patuljcima te se u advent uvode razni likovi koji s njim nemaju baš nikakve veze. Mi katolici častimo sv. Barbaru, sv. Nikolu, sv. Luciju i čekamo u četiri nedjelje paleći na adventskom vijencu svake nedjelje novo svjetlo kako bi ga bilo što više. Tako da se rasvijetli noć našeg života i navijesti dolazak Krista Gospodina, jer On je to svjetlo koje je došlo donijeti novi život i sve grijehe i tamu raspršiti“, poručio je biskup.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi istaknuo je kako prvo čitanje iz Knjige proroka Izaije govori o tome kako će Gospodin sve promijeniti. „Bogu je sve moguće pa i to da pustinja rodi novi život i da se tu razraste cvijeće te nastane veselje i radost. Ta slika je slika naše duše. Mi se isto tako koji puta osjećamo poput pustinje, ništa nam ne uspijeva, slabi smo i grješni, ali ako nas Bog promijeni mnogo toga u našem životu može procvasti i krenuti novim putem. Mi to vjerujemo i zato se molimo onome koji dolazi da nas spasi. Zahvalni smo Bogu na tom daru dolaska Sina Božjega i zato mu se molimo i zahvaljujemo“, zaključio je biskup.

Na kraju je dodao i da je danas Nedjelja Caritasa koja nas sve poziva na darivanje bližnjih, a posebno da imamo srce i vremena za najpotrebnije, osamljene i bolesne. Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku zahvalio i župnik fra Ivo, a nakon mise biskup je okupljenoj djeci podijelio pakete slatkiša povodom blagdana sv. Nikole.