Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić za SIR: “Nakon ove kalvarije očekujemo pobjedu nad smrću”

Rim (IKA)

Uoči svetkovine Uskrsa i tri mjeseca nakon razornog potresa od 29. prosinca prošle godine koji je najteže pogodio dijelove Sisačke biskupije talijanska katolička novinska agencija SIR objavila je intervju sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Prenosimo u cijelosti razgovor s biskupom Košića.

Preuzvišeni, kakav će ove godine biti Uskrs obilježen potresom?

Mi kršćani uvijek smo puni radosti na Uskrs jer ovo nije samo Kristova pobjeda već i naša pobjeda. Tako će biti i ove godine jer, unatoč potresu, naša vjera nije ništa manja.

Tragedije kao što je ova približavaju nas Bogu. U potresu je uništena 31 od naše 63 crkve, ali to nas neće spriječiti da obrede i mise slavimo s vjerom i poniznošću. I ističem: poniznost. Potres nas je naučio da je jedio u Bogu naša sigurnost i spasenje. U iskustvu kao što je potres čovjek duboko shvati da je samo u Bogu naš mir.

Nadamo se da će naše patnje uskoro završiti. Nakon Križa čekamo i slavimo Kristovu i pobjedu života nad smrću.

Kako reagira Vaša crkvena zajednica i kako se pripremate za ovaj Uskrs?

Za Uskrs se pripremamo molitvom, pokorom i djelima ljubavi i solidarnosti prema najpotrebnijima. Potres nas je sve iznenadio, utjecao je na sve nas. Kao biskupija, preko biskupijskog Caritasa, u ova tri mjeseca podijelili smo po gradovima i selima neizmjerne količine hrane i svu drugu vrstu pomoći koju smo dobivali iz hrvatskih i bosanskohercegovačkih biskupija, iz susjednih zemalja u kojima žive Hrvati, iz čitavoga svijeta, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Švicarske i Italije. Talijanski biskupi su nam vrlo bliski. Neki od njih, iz Trsta, Padove i Mantove, žele doći ovdje posjetiti nas, ako to bude moguće zbog pandemije.

Nakon tri mjeseca čini se da su izvanredne prilike završile, ali ostajemo bliski onima koji pate. Ne ostavljamo nikoga iza sebe.

U međuvremenu smo započeli obnovu oštećenih crkava i crkvenih zgrada, ukupno ih je 79 u našoj biskupiji. Radovi također uključuju uklanjanje ruševina i osiguravanje zgrada. Preko Hrvatskog Caritasa pridonijeli smo isporuci 200 stambenih modula za privremeni smještaj. Trenutno ima više od 2 000 montažnih kuća koje su sve postavljene u blizini uništene imovine što je jasan znak da obitelji žele ostati, obnoviti srušeno i početi ispočetka. Konkretnom solidarnošću i molitvom – tako se pripremamo.

U posebno snažnom trenutku kao što je Uskrs što za vas znači osjećati tu materijalnu i duhovnu bliskost?

To je veliki znak dobročinstva bližnjega. Iskazana je solidarnost i nastavlja se pokazivati jednu prelijepu i izvanrednu solidarnost. Veoma smo zahvalni svima koji nam pomažu jer nam daju osjetiti da nismo sami i da zlo neće prevladati. Dobro je to koje uvijek pobjeđuje.

S većinom neupotrebljivih crkava, gdje ćete slaviti uskrsne obrede?

Naša katedrala, posvećena Uzvišenju Svetoga Križa, neupotrebljiva je. Sve uskrsne obrede slavit ćemo u Bazilici svetoga Kvirina, zaštitnika naše biskupije. Ta crkva sagrađena prije dvadesetak godina nije pretrpjela nikakvu štetu. Tijekom korizme posjetio sam mnoge župe koje su ostale bez crkve. Morali smo slaviti na otvorenom, u školskim učionicama ili u unajmljenim dvoranama. Trenutno se gradi 12 montažnih crkava za župe koje nemaju alternativu za slavljenje mise.

Koja je Vaša nada uoči ovog Uskrsa za kojega nitko nikada ne bi mogao zamisliti da će ga slaviti kao stradalnik u potresu?

Nada je Krist, samo u njemu nalazimo spasenje. Znamo, naime, da zemaljski život nikada neće biti bez problema. Izazovi kao što je potres pomažu nam rasti.

Do života se dolazi također po križu. I potres i pandemija kušnje su koje služe jačanju naše vjere.

Ima li želja koju želite uputiti svojim vjernicima za Uskrs?

Svojim vjernicima želim uputiti poruku nade: Krist je uskrsnuo i daje nam vječni život. Moramo biti ponizni i stati pred Božje lice, donositi optimizam i svjedočiti nadu. Bog je s nama i poput njega i mi moramo biti bliski svoj braći koja pate i kojima je potrebna naša ljubav i naša pomoć.