Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić: Dušni dan nosi poruku nade ponovnog susreta

Šibenik (IKA)

Misu za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije na Dušni dan, u subotu 2. studenoga, u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Koncelebrirali su umirovljeni biskup Ante Ivas, katedralni župnik i kanonik don Krešimir Mateša, ekonom i biskupov tajnik don Roko Glasnović te ravnatelj Caritasa i župnik Srime don Anto Pavlović.

„Na Dušni dan naše su misli, srce i duša okrenuti uspomenama koje nas vežu uz one koji više nisu s nama. Okrenuti smo zahvalnosti i molitvi za drage nam pokojne. Kao da barem na današnji dan po molitvi, zahvalnosti i uspomenama imamo vezu s njima i s vječnosti. Okićeni grobovi, zapaljene svijeće, tiho susretanje živih koji obilaze svoje pokojne svima daje do znanja da razmišljamo o smrti, pokojnicima i tragu koji su za sobom ostavili“, poručio je u homiliji biskup Rogić, rekavši da se u Šibenskoj biskupiji posebno sjećaju pokojnog svećenika don Dražana Bagića koji je svoj životni tijek ispunio u travnju ove godine, redovnika i redovnica koji su ispunili svoje životno poslanje i mjeru dana koju im je Gospodin namijenio.

„Molimo za svoje pokojne jer im molitva može pomoći da prođu pročišćenje. Tada se zapravo naša molitva i ljubav za njih, ljubav s kojom se Bogu obraćamo da im oprosti, sjedinjuje s Božjom ljubavlju koja im prašta i prima k sebi. Današnji Dušni dan ima poruku i za nas. Ne poruku tuge i rastanka, kako to obično prevlada u doživljajima današnjeg dana. Nego poruku nade ponovnog susreta. Poruku da i mi želimo ostvariti, dostići blaženstvo vječnosti“, kazao je šibenski biskup.

„Vječnome Ocu dolazi se samo po Isusu. Isusovom zaslugom jer nas je na križu otkupio. Isusovim načinom života jer je živio za druge i pokazao da je to jedini put spasenja. U Isusu Kristu objavljena je sva istina o čovjeku, o životu i smrti, o vječnosti. Uskrsli Krist nosi rane koje više ne bole, samo podsjećaju na neizmjernu ljubav Božju. Na Isusovo prihvaćanje da je križ put u vječni život. Ljudskih slabosti u nasljedovanju Krista biti će uvijek, zato smo svi potrebni milosrđa Božjega, samo po njemu možemo dostići nebo. To vjerujemo i to molimo za sve pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije“, zaključio je biskup Rogić.

Nakon misnog slavlja u zajedništvu sa svećenicima predmolio je molitvu odrješena za sve pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice šibenske Crkve.