Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje za Domovinu

Marija Bistrica (IKA)

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predvodio je 5. kolovoza, na spomendan posvete bazilike Svete Marije Velike ('Gospa Snježna') i dan kada Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, euharistijsko slavlje za Domovinu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Pozdravljajući u uvodu okupljene vjernike: svećenike, hrvatske branitelje, hodočasnike iz raznih krajeva Hrvatske, biskup Šaško je rekao da su “naša hodočašća lijepa i dragocjena, poticajna i zahtjevna. Hodočašća sažimaju u sebi sve odlike života i sve naše osjećaje.

U njima živi iskustvo dara i obećanja, prošnje i zahvalnosti, traženja i pronađenosti, sjećanja i nade. U njima je iskustvo prepoznavanja istine o nama samima i o drugima. U hodočašćima je prisutan susret sa stvorenim svijetom, s Bogom i s bližnjima, istaknuo je u homiliji biskup Šaško.

Hodočašća resi radost dolaska do cilja i molba za snagu novoga početka. Na hodočašćima se živi zajedništvo vjernikâ i otajstvo Crkve koje nadilazi prolaznost; hodočašća daju čudesnu svježinu sjećanjima i obnavljaju dušu; ona učvršćuju ili ponovno otkrivaju vrijednosti obitelji, naroda, društva i domovine.

U ovome slavlju dajemo hvalu i prinosimo zahvalu Bogu za njegovu prisutnost – po zagovoru Blažene Djevice Marije – u oslobađanju Hrvatske, spominjući se prinesenih žrtava i podnesenih trpljenja tijekom ratnoga nasilja nad našim narodom i domovinom. Kao rijetko na kojemu mjestu ti nam događaji ovdje govore o istinskim životnim osloncima; o važnosti pouzdanja u Gospodina, o zauzetosti za bližnje i o svjedočenju istine.

Ovdje, gdje smo povezani mi zemaljski hodočasnici sa svojim pokojnima, s nebeskom Crkvom; ovdje naša nebeska Majka sluša potrebe i preporučuje nas svome Sinu da izliječi rane i boli te da nam vrati radost i mir. U Kristu, s Kristom i po Kristu, koji je pobijedio grijeh i umiranje, molimo nebeskoga Oca da čuje naše molitve, svojim Duhom pročisti nakane i primi nas na gozbu svoje ljubavi i života.”