Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za preminulu Milku Sente

Sveti Križ Začretje (IKA)

Sprovodne obrede i misu zadušnicu za preminulu Milku Sente, majku svećenika Zagrebačke nadbiskupije mons. Antuna Sentea, u subotu 11. veljače predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Milka Sente preminula je u četvrtak 9. veljače u obiteljskom domu u Sekirišću kraj Svetoga Križa Začretja u 90. godini života.

Sprovodnim obredima na mjesnom groblju u Svetom Križu Začretju nazočili su i sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i Šibenske biskupije mons. Tomislav Subotičanec i mons. Marinko Mlakić, te oko 60 svećenika, više desetaka redovnika i redovnica, i brojni okupljeni puk. Sažalnicu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pročitao je mons. Subotičanec. Pisane izraze sućuti uputilo je apostolski nucij u Bjelorusiji nadbiskup Ante Jozić, riječki nadbiskup Mate Uzinić, mostarski biskup Petar Palić, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, te mnogi drugi. Na sprovodu je sudjelovao i karlovački gradonačelnik Damir Mandić i načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos. Misu je zadušnicu nakon sprovoda u župnoj crkvi u Svetom Križu Začretju, uz domaćega župnika Vladimira Drnetića i ostale svećenike, predslavio biskup Šaško.

Milka Sente rođena je u obitelji Vrček 13. rujna 1933. godine u selu Sekirišću od oca Ivana i majke Anke r. Kobešćak. Imala je starijeg brata Antuna koji je preminuo od dječje bolesti u trećoj godini života, te tri godine mlađu sestru Maricu, cjeloživotnu družicu koja je preminula prije pet godina. Tri su godine djeca živjela samo s majkom jer su im na tri godine zatvorili oca u lepoglavskom zatvoru, samo zato što je pomogao unesrećenima.

Milka je svoju životnu ljubav pronašla u Slavku Senteu iz susjednog sela Martinca koji se nakon vjenčanja s Milkicom (kako su je svi od milja zvali) godine 1955. priženio u njen dom u Sekirišće. Blagoslovljeni su s devetero djece − sedmoricom sinova i dvije kćeri: Josip, Dragutin, Ivan, Stanko, Ljubica, Franjo, Petar, svećenik Antun i Đurđica. Iza sebe je ostavila obitelj koja s unucima i praunucima broji oko 70 članova. Njezina su snaga i uspjeh bila njezina djeca, sva veoma uspješna i dobro odgojena. Jednako su se rado s njom družili i slušali njene savjete njeni sinovi i kćeri, kao i snahe i zetovi te unuci i praunuci. Svi su je od milja zvali „naša mamek“.

Prilikom 40. obljetnice braka Milke i Slavka papa Ivan Pavao II. poslao im je pismeni blagoslov, a uoči zlatnog pira primio ih je na Trgu svetog Petra u Rimu te im udijelio svoj blagoslov za uzoran obiteljski život. Suprug Slavko preminuo je 2004. u 75. godini života, a sin Dragutin 1993. u 35. godini.

Snagu za životne radosti i poteškoće uvijek je pronalazila u molitvi i pouzdanju u Boga. Najviše je voljela Boga i svoj Sentijev breg, tako je odgojila i svoju djecu. Bila je pastoralna suradnica u Župi u Svetom Križu Začretju. Kao vrsna je kuharica bila osobito poznata po svojem bijelom i kukuruznom kruhu za koji je dobivala i lijepe nagrade, a koji je pekla u svojoj krušnoj peći. Kruhove je pekla još za ređenje biskupa Marka Culeja, a pekla ih je i poslije za goste zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kada su mu u goste dolazili visoki dužnosnici te nadbiskupi i kardinali iz cijeloga svijeta. Svakodnevno je slušala Hrvatski katolički radio. Poticala je svoju obitelj na redovito praćenje katoličkih medija. Uvijek je branila istine vjere, a na osobit način svećenike.