Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja krstio peto dijete u obitelji Beriša

Poreč (IKA)

Porečki i pulski biskup Ivan Štironja krstio je u porečkoj katedrali u petak, 21. travnja Ivana Berišu peto dijete u obitelji Mateja i Nine Beriša.

Misu uz biskupa su suslavili župnik Mladen Pranjić i kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergije Jelenić.

Na početku mise biskup je pozdravio roditelje krštenika, kumove, njihovu djecu, nazočne, a posebice bake i djedove zbog njihove uloge u svijetu i obitelji. Naglasio je da imaju važnu zadaću u obitelji, ne da razmaze svoje unuke već da ih odgajaju u vjeri i svjedoče pred njima svjedočanstva kršćanskog života.

U homiliji biskup je iskazao da je radosno prihvatio poziv upućen odmah nakon nedavnog uvođenja u službu biskupa Porečke i Pulske biskupije da krsti peto dijete iz obitelji Beriša i da je za njega to dar, čast i milost.

Zahvalio se Ivanovim roditeljima što nisu zaboravili da je njihovo dostojanstvo utemeljeno na dostojanstvu Boga Oca i da su suradnici Božji. Istaknuo je da će Ivan krštenjem „biti zaodjeven Isusom Kristom, plaštem milosti, plaštem koji će ga štititi od svakog zla ovoga svijeta“.

Usporedio je brigu roditelja da cijepljenjem zaštite zdravlje djeteta s važnosti da se dijete krsti u vjeri roditelja jer krštenjem „dobiva zaštitu za svoju dušu“. Pozivajući se na evanđelje dana – Evanđelje po Ivanu u kojem je Isus nahranio mnoštvo, pozvao je prisutne da poput Andrije surađuju s Isusom čineći ono što mogu i poput dječaka koji je dao pet kruhova i dvije ribe dajući ono što imaju jer Isus traži suradnike među ljudima. I kao što je Majka Terezija  željela biti kapljica ohrabrenja i pomoći u svijetu, biskup je pozvao sve prisutne da budu kapljica vjere, kapljica svjedočanstva kršćanskog života i kapljica ljubavi i nade. Tako će zajedno stvarati novi svijet.

Obraćajući se na kraju homilije Ivanovim roditeljima poručio im je da su djeca njihovo bogatstvo i da nastave biti otvoreni Božjoj Riječi i donositi nove plodove vjere.