Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi dočekali novog nuncija u Srbiji

Surčin (IKA)

Novi apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Santo Gangemi stigao je u četvrtak 24. studenoga 2022. na svoju novu službu u Beograd gdje su ga dočekala četvorica biskupa.

Nuncij Gangemi stigao je u večernjim satima u zračnu luku u Surčinu gdje su ga dočekali domaći pastiri –srijemski biskup Đuro Gašparović i srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, zajedno s apostolskim upraviteljem Beogradske nadbiskupije Stanislavom Hočevarom i vladikom grkokatoličke eparhije sv. Nikole Džurom Džudžarom te otpravnikom poslova Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simonom Bolivarom Sanchezom, tajnikom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda preč. Robertom Pastykom i predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Po dolasku novi nuncij se zadržao u razgovoru i kraćem druženju te se upoznao s prisutnima, zahvalio svima za toplu dobrodošlicu, te izrazio nadu da će se uskoro pobliže upoznati.

Podsjetimo, papa Franjo imenovao je mons. Gangemija novim nuncijem u Srbiji 12. rujna ove godine, nakon što je dotadašnji nuncij mons. Luciano Suriani preuzeo službu nuncija u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Mons. Santo Gangemi na novu službu dolazi iz El Salvadora gdje je bio nuncij od 2018. godine.

Rođen je 16. kolovoza 1961. u Messini, na Siciliji (Italija). Za svećenika je zaređen 1986. godine. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2012. naslovnim nadbiskupom Umbriatica i nuncijem na Salomonskim Otocima. Istu službu obnašao je i u Papui Novoj Gvineji, Republici Gvineji, Republici Maliju i Republici El Salvadoru, izvijestila je Srijemska biskupija.