Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi u Ekvadoru i Brazilu uz progonjenu Crkvu u Nikaragvi

Managua (IKA)

Biskupske konferencije Ekvadora i Brazila poslale su u ponedjeljak 15. kolovoza pisma biskupima u Nikaragvi, osuđujući oštru represiju sandinističke vlade prema Crkvi te zahtijevajući pravedniji demokratski sustav upravljanja zemljom, prenosi Vatican News.

Ekvadorska biskupska konferencija poslala je bratsko pismo solidarnosti biskupima u Nikaragvi gdje – kako piše – katolici trpe najteže progone i represije zbog svoje vjernosti evanđelju života, slobode, pravednosti i mira. Ekvadorski pastiri također su izrazili posebnu blizinu  biskupu Matagalpe mons. Rolandu Álvarezu, koji je dva tjedna zatočen u biskupskoj palači, pod nadzorom interventne policije, zajedno sa svećenicima, sjemeništarcima i laicima. To uznemiravanje dodatno je otežano odlukom vlade predsjednika Daniela Ortege da zatvori više od deset katoličkih radijskih postaja i ukine televizijski program koji ostvaruje Crkva.

Ohrabrenje i molitve iz Ekvadora

Pismo naslovljeno na predsjednika Nikaragvanske biskupske konferencije biskupa Jinotege mons. Carlosa Enriquea Herreru Gutiérreza, potiče na nadu u bolje dane za sve siromašne i marginalizirane nikaragvanskoga društva, u slobodnijem, pravednijem i bratskijem demokratskom sustavu. Osim što su se obvezali moliti se za Crkvu podvrgnutu takvim uznemiravanjima, ekvadorski biskupi očitovali su uvjerenje da će Gospodin povijesti nastaviti pratiti i podupirati njegovo proročko i pastoralno djelovanje u narodu koji traži poštovanje i zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava.

Pismo su, s nadnevkom od 15. kolovoza, u ime svih ekvadorskih biskupa potpisali predsjednik Ekvadorske biskupske konferencije nadbiskup Guayaquila mons. Luis Cabrera, dopredsjednik nadbiskup Quita mons. Alfredo Espinoza te generalni tajnik pomoćni biskup Quita mons. David de la Torre.

Zabrinutost brazilskih biskupa

I Predsjedništvo Brazilske biskupske konferencije uputilo je u ponedjeljak 15. kolovoza pismo naslovljeno na predsjednika Nikaragvanske biskupske konferencije mons. Herreru Gutiérreza. U njemu navode da s tugom i zabrinutošću prate događaje koji obilježavaju život Crkve u Nikaragvi.

Osjećamo se duboko sjedinjeni s našom braćom biskupima i čitavim nikaragvanskim narodom – ustvrdili su brazilski biskupi. Osvrćući se na događaje koji su obilježili život Crkve u Nikaragvi – kako piše u pismu – zazivaju dobroga Gospodina da donese mir i pravednost. U toj su zemlji, naime, zabilježeni također napadi i uništavanje katoličkih vjerskih slika i simbola, objavio je Vatican News.