Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupska sinoda: Pismo svećenicima o sinodskom hodu

Vatikan (IKA)

Generalni tajnik Biskupske sinode i prefekt Kongregacije za kler uputili su uz blagdan svetoga Josipa pismo svećenicima iz cijeloga svijeta.

U povodu blagdana sv. Josipa generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech i prefekt Kongregacije za kler nadbiskup Lazzaro You Heung sik, uputili su pismo svećenicima iz cijeloga svijeta o njihovom doprinosu sinodskom procesu kao pastirâ usred naroda Božjega.

Ovim pismom, koje je u subotu, 19. ožujka objavio Tiskovni ured Generalnog tajništva Biskupske sinode, dvojica voditelja vatikanskih ureda (dikasterija) žele potaknuti svećenike da prihvate poziv pape Franje da zajedno, u uzajamnom slušanju, u dijeljenju ideja i projekata, pokažu pravo lice Crkve kao gostoljubive „kuće“ otvorenih vrata, nastanjene Gospodinom i oduhovljene bratskim odnosima.

Poznato je da je današnjemu svijetu, pišu kardinal Grech i nadbiskup You Heung sik, hitno potrebno bratstvo. Svijet, a da toga nije niti svjestan, žudi za time da susretne Isusa. Ali kako da dođe do toga susreta? Trebamo zajedno s cijelim Božjim narodom osluškivati glas Duha Svetoga, da bismo obnovili svoju vjeru i pronašli nove putove i nove jezike za dijeljenje evanđelja s našom braćom i sestrama. Sinodalni proces koji nam papa Franjo predlaže ima upravo taj cilj: krenuti na put, zajedno, u uzajamnom slušanju, u dijeljenju ideja i planova, kako bismo pokazali pravo lice Crkve: gostoljubive otvorenih vrata, nastanjene Gospodinom i oduhovljene bratskim odnosima, kaže se u pismu.

Glavni tajnik Biskupske sinode i prefekt Kongregacije za kler upućuju nadalje poziv svećenicima da daju trostruki doprinos aktualnom sinodskom procesu.

Prvi je doprinos taj da učine sve kako bi se taj hod temeljio na slušanju i življenju Božje riječi. Bez te ukorijenjenosti u životu Riječi u opasnosti smo da koračamo u tami, a naša bi se razmišljanja mogla pretvoriti u ideologiju. Temeljeći se, pak, na provođenju Božje riječi u djelo gradit ćemo na stijeni i moći iskusiti, poput učenika iz Emausa, svjetlo i iznenađujuće vodstvo Uskrsloga, pišu kardinal Grech i nadbiskup You Heung sik.

Drugi je doprinos svećenika, nastavlja se u pismu objavljenom na 15 jezika, da taj hod bude u znaku međusobnog slušanja i uzajamnog prihvaćanja. Da bi se to postiglo potreban je duboki dijalog i pravi susret. Postoje, upozoravaju, mnoge inicijative i mogućnosti u našim zajednicama, ali prečesto pojedincima i grupama prijeti opasnost individualizma i autoreferencijalnosti. Isus nam poručuje da je uzajamna ljubav ono što resi njegova pravog učenika, te stoga vjernička zajednica mora odisati duhom jedinstva i bratstva, ona mora biti narod na putu, a njezini članovi djeca istoga Oca te dakle uzajamno braća i sestre, počevši od bratstva među nama svećenicima, pišu kardinal Grech i prefekt You Heung sik.

Treći je doprinos svećenika taj da se pobrinu da taj hod ne vodi introspekciji nego nas potakne da idemo ususret svima. U pismu se podsjeća na san pape Franje iz pobudnice Evangelii gaudium o Crkvi koja se ne boji zaprljati ruke dotičući rane čovječanstva, o Crkvi koja hodi u slušanju i služenju siromašnima i na periferijama. Taj dinamizam „izlaženja“ ususret braći, s kompasom Riječi i vatrom ljubavi, ostvaruje izvorni Očev plan: „da svi budu jedno“ (Iv 17, 21). U tome moramo raditi zajedno s našom braćo i sestrama iz drugih Crkava, vjernicima drugih religija i svim ljudima dobre volje. Kao služitelji Božjega naroda u povlaštenom smo položaju da se ostvari to da to ne bude samo nejasna i opća smjernica, nego se konkretizira tamo gdje živimo, poručuju voditelji dvaju vatikanskih ureda u pismu svećenicima iz cijeloga svijeta.