Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov slika na staklu u kapeli sv. Josipa Kupertinskog

Zagreb (IKA)

U klerikatskoj kapeli sv. Josipa Kupertinskog na zagrebačkom Svetom Duhu, slike na staklu akademskog autora Ante Čule blagoslovio je u srijedu 19. travnja provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

Provincijal je tim povodom predvodio euharistijsko slavlje, a koncelebrirali su odgojitelji i duhovnik sjemeništaraca, postulanata i bogoslova.

Slike na prozorskim staklima kapelice prikaz su vremenske crte franjevačke obitelji gdje se ističu četiri velika sveca franjevačkog reda: sv. Franjo, sv. Antun Padovanski, sv. Josip Kupertinski i sv. Maksimilijan Kolbe.

Likovi ovih svetaca ukomponirani su u umjetnički prikaz „Pjesme stvorova“ sv. Franje koja predstavlja franjevačku karizmu i duhovnost te koja je poveznica između svih franjevačkih svetaca. Franjevačka vremenska crta počinje s utemeljiteljem velike franjevačke obitelji sv. Franjom, koji nadahnut Duhom Svetim šalje ptice koje su prikazane na svim prozorskim staklima te koje također predstavljaju djelovanje Duha Božjega tijekom cijele franjevačke povijesti.

Duh Sveti se pobrinuo da Franjino naslijeđe živi tijekom povijesti, a tako i danas. Na zadnjem staklu naslikan je sv. Maksimilijan Kolbe kojemu Bezgrešna daje krunu djevičanstva i mučeništva. Vidljiva je umjetnikova nakana da prikaže kako je Blažena Djevica Marija u korijenima franjevačke duhovnosti – što prikazuje crkvica sv. Marije Anđeoske ili Porcijunkula na početku vremenske crte.

Vođeni Duhom Svetim ovi su franjevački sveci, kao i svi drugi iz velike franjevačke obitelji, predano živjeli za Boga i bližnje. Vremenska crta s njima ne završava nego se nastavlja s novim generacijama koje su pozvane odazvati se na Božji poziv.

Na tom tragu, provincijal fra Miljenko Hontić je u propovijedi istaknuo potrebu za potpunim predanjem Božjoj providnosti i vodstvu, kao što su to činili i franjevački sveci: „Ove slike prikazuju sintezu oživotvorene franjevačke karizme, odnosno života življenog u istini. Ovi sveci nikada nisu prestali vjerovati i živjeti po toj istini Božje ljubavi, nego su u njoj neprestano rasli“, rekao je.

Ukazao je i na važnost osluškivanja i primjenjivanja Božje riječi u svakidašnjem životu: „Ono što možemo od naučiti od ovih svetaca jest upravo to što Božju prisutnost i ljubav nikada nisu shvaćali površno. Nikada nisu dopustili da im Božja riječ postane rutina. Nisu imali neke svoje interese, nego kako je to na jednom mjestu napisao sv. Maksimilijan; nastojali su da njihovo malo v bude jednako velikom V tj. naša volja se uvijek treba uskladiti s Božjom voljom“, kazao je provincijal.

Nakon mise i blagoslova slika fra Miljenko je zahvalio autoru slika kao i odgojiteljima te svim članovima Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca koja je omogućila taj projekt.

Uslijedilo je potom druženje u prostorijama klerikata tijekom kojega se i sam autor Ante Čulo zahvalio na povjerenju istaknuvši aktualnost franjevačke duhovnosti koja ga nadahnjuje u njegovom umjetničkom radu.