Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljena kapa zvonika crkve sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu

Zagreb (IKA)

Nakon tri godine na zvonik zagrebačke crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu u ponedjeljak, 19. lipnja, vraća se kapa u kojoj će se nalaziti povelja o obnovi franjevačkog samostana. Misu zahvalnicu za sve učinjeno u franjevačkoj crkvi u nedjelju 18. lipnja, predvodio je ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a propovijedao je gvardijan samostana fra Smiljan Berišić.

Podizanje kape na toranj samostanske crkve sv. Franje Asiškog u Zagrebu počet će u ponedjeljak 19. lipnja, u jutarnjim satima. Unutar kape bit će stavljena povelja u kojoj je opisano kako je zaslugom Vlade Republike Hrvatske preko Fonda solidarnosti financirana konstruktivna obnova franjevačkog samostana na zagrebačkom Kaptolu.

Da se obnova samostana nakon razornih potresa činila nemogućom misijom, potvrdio je u propovijedi fra Smiljan Berišić.

“Zašto? Niti smo imali nešto novaca, niti smo imali znanja i sposobnosti da bismo to znali sami učiniti. No, dobri Bog je providio i pronašao dobre ljude koji su omogućili obnovu samostana”, istaknuo je fra Smiljan Berišić.

Nakon mise provincijski ministar fra Milan Krišto blagoslovio je kapu je istaknuo da je s podizanjem kupole završena prva faza obnove samostana.

“To je zahtjevan projekt. U ponedjeljak se stavlja kupola na toranj koji je obnavljan i osnažen da bi odolijevao jačim potresima, a kad su takvi događaji običaj je Crkve da se stavlja povelja kao dokaz o obnovi”, istaknuo je fra Milan.

Blagoslovu kupole prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila da je uz obnovu zagrebačke katedrale, isusovačke bazilike i sisačke katedrale, franjevački samostan na zagrebačkom Kaptolu jedan od najvećih projekata obnove sakralnih objekata.

“Drago mi je da je ova prva dionica obnove samostana završena. Franjevci su realizirali oko 10 milijuna eura u ovoj prvoj fazi. A ono što nam je najvažnije da je crkva sigurna i da je zvonik siguran. Mi ćemo dalje nastaviti s obnovom”, istaknula je ministrica kulture.

Kako je pojasnio provincijski ekonom fra Ivan Utješinović, povelja o obnovi franjevačkog samostana koja ide u kapu obnovljenog tornja sadrži dva dokumenta. Jedan su potpisali zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, provincijski ministar fra Milan Krišto i gvardijan samostana fra Smiljan Berišić, a drugi ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek i fra Ivan Utješinović.

Podsjetimo, mise se u crkvi sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu ponovno slave od Uskrsa ove godine.

Fra Milan Krišto predvodio je misu zahvalnicu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i fra Ivan Utješinović