Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna akcija za siromahe nastradale u potresu u Langovu domu kod Petrinje

Zagreb (IKA)

Zaklada „Biskup Josip Lang“ za stare, bolesne i nemoćne osobe pokreće akciju prikupljanja financijske pomoći za isplatu duga za drvene kuće u kojima su zbrinuti njihovi korisnici nakon potresa u prosincu 2020. godine.

Akciju je u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 9. prosinca predstavio predsjednik Zaklade o. Mijo Nikić, SJ.

Objasnio je da su dva razorna potresa koja su pogodila Petrinju i okolicu teško oštetila dom za siromašne starije osobe Zaklade „Biskup Josip Lang“ u Maloj Gorici, koji je udaljen samo nekoliko kilometara od epicentra.

Stoga su korisnike morali zbrinuti na druge načine. Dom, sukladno pripadajućim zakonskim odredbama, trenutno broji 20 korisnika. Kao privremeni smještaj postavljena su dva novija kontejnera u kojima se može stanovati i zimi jer imaju ugrađeno grijanje. Zasad su napravljene i dvije montažne drvene kuće – sredstva za jednu donirala je saborska zastupnica Marijana Petir. Ovoga tjedna trebala bi biti postavljena još dva drvena objekta u kojem će biti zajednička dvorana, ambulanta i dvije stambene prostorije. Radi podmirivanja nastalih troškova Zaklada je pokrenula akciju prikupljanja financijskih sredstava, umjesto donatorske večere koju je inače svake godine organizirala.

Troškovi uređivanja privremenog smještaja iznose oko 200 tisuća kuna te se u Zakladi nadaju da će ih dobrotom dobročinitelja moći podmiriti.

Među darovateljima, o. Nikić je istaknuo i prvog donatora Diega Miletića iz Ekvadora koji je darovao 500 tisuća kuna te požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću čija je biskupija donirala 100 tisuća kuna. Zahvaljujući njima i drugim donatorima, Dom je uspio nastaviti s djelatnošću. Korisnici koji su bili premješteni u druge domove vraćeni su u Malu Goricu, a Dom normalno funkcionira s njegovateljicama, medicinskom sestrom, domskim radnikom i domarom.

Na potresom pogođenom području djeluje i mobilni tim svećenika. Kao dio te ekipe, o. Nikić razgovara s ljudima te im nudi psihološku i duhovnu pomoć. Mnogi ne mogu doći do crkve ili bogoslužnog prostora te su vrlo zahvalni kada svećenik dođe do njih i podijeli im sakramente, rekao je.

Božićnicu se može uplatiti osobno u novom uredu Zaklade koji se nalazi u Palmotićevoj ulici 32 A u Zagrebu ili preko računa Zaklade:

Zaklada biskup Josip Lang, Palmotićeva 33, 10000 Zagreb
IBAN: HR43 23400091110097040; SWIFT: PBZGHR2X
Poziv na broj: 1680218

Pomoć se može uplatiti i preko donatorskog broja Zaklade: 060-9012 (6.25 kn).

Dodatne informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici: www.zbjl.hr, a svi zainteresirani mogu se obratiti na broj telefona 01-4803043; broj mobilnog telefona 091-2233202; i adresu e-pošte: info@zbjl.hr.

Štićenici u Maloj Gorici svaki dan mole krunicu za sve dobročinitelje.