Budi dio naše mreže
Izbornik

Bula imenovanja mons. Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom

Dubrovnik (IKA)

Apostolski nalog rimskog prvosvećenika pape Franje s imenovanjem mons. Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom, koji je na misi s obredom biskupskog ređenja, na spomendan sv. Vinka đakona, u subotu 22. siječnja 2022., u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, pročitao i pokazao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

FRANJO BISKUP SLUGA SLUGU BOŽJIH, ljubljenome sinu Roku Glasnoviću, svećeniku Šibenske biskupije, izabranom dubrovačkom biskupu, pozdrav i Apostolski blagoslov.

U jednostavnosti našega srca u ovo vrijeme Došašća, radosni svekoliko prikažimo Bogu, jer nam je po Isusu dano spoznati primjer poniznosti da ne gordimo srce niti da oči uznosimo niti da hodimo za stvarima velikim i za čudesima iznad nas, nego da smirimo i upokojimo dušu, poput dojenčeta na grudima majke (usp. Ps 130, 1 – 2). Imajući poput djeteta ovo povjerenje u Gospodina, misao Našu svraćamo na duhovne potrebe ljubljene Dubrovačke biskupije, koja nakon premještaja njezinoga posljednjega biskupa, časnoga brata Mate Uzinića na Riječko metropolitansko sjedište, očekuje novoga Pastira. Na tebe smo dakle, dragi sine, pomislili, koji si se u rodnoj biskupiji očitovao postojanim u vještini upravljanja obvezama te urešen duhovnim i ljudskim vrlinama, tako da se činiš prikladnim preuzeti ovu službu. Stoga, čuvši savjet Kongregacije za biskupe, puninom Našeg apostolskog autoriteta, rado te i s povjerenjem postavljamo i imenujemo DUBROVAČKIM biskupom, sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama. Možeš primiti biskupsko ređenje od katoličkog biskupa gdjegod želiš izvan Rima, služeći se liturgijskim propisima, prethodno položivši ispovijest vjere te prisegu vjernosti Nama i Našim Nasljednicima, prema normi svetih kanona. Pomno ćeš paziti da kler i narod ove zajednice upozna ovo Naše pismo; njih sve bodrimo da ti odaju poštovanje, poslušnost te skladnu suradnju i ljubav. Konačno, potičemo te ljubljeni sine, da, svetoj Crkvi nalik, koja je u svijetu sakrament intimne povezanosti i jedinstva cijeloga ljudskoga roda s Bogom, zaboravljajući sve više na vlastite interese, budeš smion branitelj i otac svakoga čovjeka, osobito pak siromašnih, a vjernicima tvoje biskupije brižan nosilac vjere, nade i ljubavi, po zagovoru Blažene Djevice Marije i svetog Vlaha, slavnog zaštitnika znamenitog dubrovačkog Grada.

Dano u Rimu, kod sv. Ivana Lateranskog, tridesetog dana mjeseca studenog, na blagdan sv. Andrije apostola, godine Gospodnje dvije tisuće dvadeset i prve, devete Našega Pontifikata.

FRANJO, PAPA

Leonardo Sapienza, Ap. Prot.