Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Dubrovačke biskupije organizirao tečaj hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine

Dubrovnik (IKA)

Intenzivni tečaj hrvatskog jezika razine A1 za raseljene osobe iz Ukrajine koje se nalaze na području Dubrovačke biskupije, u organizaciji Caritasa Dubrovačke biskupije, počeo je u utorak 28. ožujka 2023. u Centru za strane jezike Sveučilišta u Dubrovniku.

Tečaj će se održavati tri put tjedno, po tri nastavna sata, da bi do početka ljeta polaznici bili osposobljeni za osnovno sporazumijevanje na hrvatskom jeziku. Maksimalni broj polaznika za prvu skupinu je dvadeset i pet, a zanimanje je bilo veliko. Na početku tečaja svi polaznici su dobili Caritasove bilježnice s porukom ljubavi da bi ih ispunili redcima znanja.

„Učenje hrvatskog jezika najbolji je način integracije u naše društvo te korak koji otvara mnogo mogućnosti, između ostalog i zaposlenje. Stoga smo radosni što smo počeli s ovim tečajem za naše Ukrajince te proširili vidove pružanja naše pomoći“, poruka je iz biskupijskog Caritasa.

Dogovorena je suradnja sa Sveučilištem u Dubrovniku te Centrom za strane jezike s voditeljicom Arijanom Violić-Koprivec koja se polaznicima uz profesoricu Katiju Bakiju obratila na početku. Tečaj je za korisnike besplatan, a izvodi ga profesorica Nikolina Kuraica.

Caritas Dubrovačke biskupije od početka pomaže izbjeglicama iz Ukrajine na različite načine. Uz materijalnu i financijsku pomoć uvidio je njihovu potrebu učenja hrvatskog jezika, kao i integracijskih te psihosocijalnih aktivnost, pa stoga organizira i mjesečna druženja na koja se odazove 50-ak odraslih i djece.

Tečaj je financiran posredstvom Hrvatskog Caritasa, sredstvima Caritasa Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (Catholic Relief Services – CRS) predviđenim za pomoć izbjeglim Ukrajincima u Hrvatskoj.