Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Dubrovačke biskupije primio drugu skupinu djece iz Ukrajine

Dubrovnik (IKA)

Caritas Dubrovačke biskupije primio je od 6. do 14. kolovoza na ljetovanje drugu skupinu djece iz Ukrajine, ovog puta iz lučkog grada Odese koja je prožeta ratnim stradanjima, izvijestio je biskupijski Ured za medije.

Pedesetak djece u pratnji odraslih boravilo je u Dubrovniku,  a smještaj im je bio organiziran u Biskupijskom sjemeništu. Za njih je organiziran program „U zagrljaju Libertasa“.

Aktivnim ljetovanjem i upoznavanjem s brojnim novim sadržajima željelo se ukrajinskoj djeci olakšati dane djetinjstva koji su, nažalost, obilježeni ratom u njihovoj domovini i svime što rat sa sobom nosi.

Djeca iz Ukrajine obišla su znamenite dubrovačke zidine, posjetila katedralu i Biskupsku palaču, samostan male braće s ljekarnom, akvarij, Pomorski muzej, Knežev dvor. Žičarom su pošla na Srđ gdje su obišla Muzej Domovinskog rata te su pogledom sa Srđa na Dubrovnik mogla doživjeti ne samo njegovu ljepotu nego se i osvjedočiti da rat ima kraj i da se uobičajeni ritam života jednog dana mora nastaviti. Plovidba brodom do Lokruma i Lopuda, kupanje na dubrovačkim plažama i popratne ljetne radosti ispunjavale su djecu radošću i uzbuđenjem.

U ime dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića djecu je u subotu, 13. kolovoza posjetio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan te im je uručio prigodne darove, izrazivši suosjećanje zbog situacije u Ukrajini.

Uz dubrovačke volontere koji su bili s njima djeca su upoznala i djecu iz Župe Dubrovačke, Nogometnog kluba Župa Dubrovačka s kojima su igrala nogomet i družila se. Dvije djevojčice tijekom svojeg ljetovanja istog dana su proslavile svoje rođendane što je umnožilo radost proslave.

Dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos i s ovom skupinom djece je održao glazbenu radionicu, tijekom koje je Toni Miletić snimio kadrove ispred crkve svetog Ignacija pa će biti objavljen videozapis.

Caritas Dubrovačke biskupije i ovog puta od srca zahvaljuje tvrtkama i pojedincima koji su se uključili te su darovali svoje proizvode, usluge ili vrijeme ovoj skupini ukrajinske djece, kojih je u tako velikom projektu bilo mnogo. Hvala ugostiteljima: Hoteli Maestral d.d., Hotel Lero d. o. o., Hotel Lafodia – Anker Grupa d. o. o., Jadranski luksuzni hoteli d.d., Villa Dubrovnik d.d., Hotel Lapad d. o. o., Grand hotel Park d.d., Pizzerija TuttoBene – Pizza shop d. o. o., Nautica d. o. o. – restoran Panorama, restaurant Azzuro, Trnčina d. o. o., UO Planet Sport.

Zahvalnost zaslužuju i sponzori: Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika, Muzej Domovinskog rata, Dubrovačke zidine – DPDS, Akvarij Dubrovnik, Libertas Dubrovnik d. o. o., žičara – Excelsa nekretnine d.d., Jasenska d. o. o., Sladoledarna Dubrovnik, Pekara Rusica, Aqua park Ronilačkog kluba Dubrovnik, Alfa 2 d. o. o., Rezervat Lokrum d. o. o., Dubrovački muzeji, Jadrolinija d. d., Kolak trgovina d. o. o., Obrt Fortitudo – Sightseeing Dubrovnik, Samostan Male braće, katedrala Gospe Velike, Dubrovačka biskupija.

Pojedinci, skupine i zajednice kojima Caritas izražava zahvalnost su: Stijepo Gleđ Markos, Ivana Marić, Marinka Ulaga, Svjetana Kolić, Igor Guljelmović, Katolički skauti, Mladi Dubrovačke biskupije, NK Župa dubrovačka, Župa sv. Ane – Brgat i Župa Velike Gospe – Postranje.

Svoje dojmove o ljetovanju u Dubrovniku izrazili su i sami gosti iz Ukrajine. „Jako smo zahvalni vama, vašem timu, na prekrasnom boravku u Dubrovniku. Srdačno ste nam pružili toplu dobrodošlicu. Bilo nam je predivno,“ izjavio je jedan mladić. „Želim zahvaliti Caritasu na mogućnosti upoznavanja ovako krasne zemlje i na tomu što smo mogli provesti ove dane u prekrasnom društvu uživajući osobito u ljepotama prirode“, kazala je jedna djevojka. Od svih sadržaja jedan mladić izdvojio je kao nešto što će mu ostati u sjećanju, nogometnu utakmicu koju su igrali s domaćinima.

Ljetovanje djece iz Ukrajine u Hrvatskoj koordinira Hrvatski Caritas u suradnji s Caritas–Spesom iz Ukrajine, putem biskupijskih Caritasa u Vinici i Odesi, a Caritas Dubrovačke biskupije se uključio u taj pilot program za podršku Ukrajini koji je nastao u suradnji s Američkim Caritasom (Catholic Relief Service – CRS).

Caritas Dubrovačke biskupije i prijašnjih godina je sudjelovao kao suorganizator u sličnim projektima poput programa „Ljeto kao radost“ koji je bio namijenjen besplatnom boravaku obitelji teškog socijalnog stanja iz Vukovara ili programa „More prijateljstva“ koji je bio usmjeren prema djeci iz Slavonije. Župni Caritasi, prema svojim mogućnostima, također su povremeno besplatno organizirali boravak djece s posebnim potrebama ili drugih posebnih skupina na moru.

S drugom skupinom ukrajinske djece bio je i o. Petar Rosohacki, direktor Caritas–Spesa Odesa. „Jako sam zahvalan za ovaj prijem Caritasa u Dubrovniku i za ljubav prema Ukrajini. Tijekom našeg posjeta bili smo u muzeju Domovinskog rata i taj posjet nam je pružio nadu, jer Hrvati itekako dobro razumiju što je to rat i što je obnova zemlje poslije rata, i to nam daje nadu da i mi možemo pobijediti i da ćemo i mi poput vas, obnoviti svoju zemlju. Također, to što su djeca iz Odese, koja su navikla ljeta provoditi na moru, ovdje na obali mora mogla odahnuti od sirena i uzbuna, i od straha da će nešto pasti na njih. Želim vam zahvaliti i zazvati Božji blagoslov na vas zbog tog prekrasnog vremena koje smo ovdje imali“, poručio je o. Rosohacki.