Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka predsjednika HBK novoimenovanome dubrovačkom biskupu Glasnoviću

Zadar (IKA)

Čestitku predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića novoimenovanome dubrovačkom biskupu Roku Glasnoviću prenosimo u cijelosti.

“Već sam Ti putem telefona izrazio svoje čestitke na imenovanju dubrovačkim biskupom, a sada to činim ovim pismom na ukazanom povjerenju koje Ti je očitovao papa Franjo. Neka bude blagoslovljeno Tvoje služenje na novom polju rada i djelovanja u biskupiji svetoga Vlaha koju ‘štite legije anđela’ (Urban VIII.). Tvoje imenovanje dubrovačkim biskupom objavljeno je na blagdan sv. Andrije koji je nakon susreta s Isusom rekao bratu Šimunu ‘našli smo Mesiju’ i doveo ga k njemu (Iv 1, 35-42). Andrija je, dakle, vrlo brzo ‘naučio zvanje apostola’. A on će također, kako pišu evanđelisti, primijetiti u mnoštvu ‘dječaka s pet ječmenih kruhova i dvije ribe’ i dovesti ga k Isusu kako bi mu ‘pomogao’ nahraniti ljude koji su došli slušati ga. 

I ti si, dragi Roko, nakon dolaska iz Janjeva našao se u mnoštvu vjernika Šibenske biskupije. Tu si u župnim dvoranama i crkvama, u svetištima i liturgijskim prostorima tražio i našao Učitelja koji te primio u zbor svojih svećenika. Sada nakon višegodišnjeg pastoralnog iskustva u raznim službama šibenske Crkve, odgovorni su te ‘primijetili i predložili’ Svetom Ocu za pastira Dubrovačke Crkve. Simbolično je da potomak negdašnje kolonije Dubrovčana u Janjevu, vraća se u svoju staru postojbinu, u službi duhovnog pastira drevne Dubrovačke biskupije. Čestitam i želim obilje Božjeg blagoslova. 

Normalno je da očekivanja onih kojima si poslan mogu stvoriti određene bojazni i strahove. Ali, ne boj se, jer nisi sam. Uostalom, biskupstvo je na otajstven način umreženo u zajedništvu s drugim biskupima, a to zajedništvo nije obično, nego sakramentalno; i utkano je u tajnu biskupske službe koja ‘stvara školu zajedništva’. Uz to puno je onih koji će Te pratiti svojom naklonošću i molitvama, od svećenika, redovnica i redovnika, do zauzetih i odanih vjernika laika. Želim Ti iskrenu dobrodošlicu u časni zbor biskupa Hrvatske biskupske konferencije da nam budeš dobar suradnik i mudar savjetnik.

Preporučit ću Tvoj rad zaštiti naše Majke Marije, svetoga Vlaha zaštitnika Grada, svetog Nikole janjevačkog omiljenog svetca i Tvoga nebeskog pokrovitelja svetoga Roka. Neka Te njihova pomoć ispuni poniznim i radosnim služenjem, hrabrim i odanim svjedočenjem i zahvalnošću. Uz iskrene čestitke i srdačan pozdrav iz Zadra sa željom neka Te Gospodin blagoslovi i čuva!” istaknuo je u čestitki mons. Glasnoviću nadbiskup Puljić.